Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un nou studiu a demonstrat că jocurile video pot provoca afecțiuni severe și rare ale inimii, iar cei mici sunt cei mai predispuși, indică publicația Futurism.

Studiul, care prezintă date îngrijorătoare, a fost publicat în jurnalul HeartRhythm și coordonat de o echipă internațională de cercetători.

Acest studiu a analizat 22 de cazuri în care copiii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, care prezentau afecțiuni ale inimii. Aceștia au suferit un ritm cardiac neregulat și pierderea ulterioară a cunoștinței în timpul jocurilor video

Dintre acei 22 de copii, 6 au suferit un atac de cord, iar 4 au murit.

Deși asta nu înseamnă că părinții ar trebui să arunce sistemele Xbox ale copiilor, studiul arată că cei care au copii cu afecțiuni ale inimii ar trebui să își ia măsuri de precauție.

Interesant este faptul că numărul participanților la studiu a fost extrem de limitat. Practic, acest fapt înseamnă că rezultatele ar trebui luate în considerare cu o doză sănătoasă de scepticism.

Jocurile cu tematica războiului s-au dovedit a fi deosebit de periculoase

Studiul este relativ restrâns, însă am descoperit un număr de cazuri în care copiii care erau implicați în mod activ în jocuri video au avut un eveniment cardiac sever”, a explicat Shubhayan Sanatani, director al departamentului de cardiologie la Spitalul de Copii din Columbia Britanică din Vancouver, Canada și unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au pus accent pe jocurile video care încurajează violența și războiul.

Medicii din spatele studiului insistă că asta nu ar trebui să fie o îngrijorare principală pentru orice părinte. Aceste afecțiuni, a subliniat Sanatani, sunt ”din fericire rare”.

Sporturile competitive și anumite activități de mare risc sunt cunoscute pentru precipitarea evenimentelor aritmice în indivizii susceptibili. Totuși, jocurile electronice nu au fost incluse de obicei în recomandările oferite familiilor cu diagnostice proaritmice”, au explicat cercetătorii.