Salvamont anunță risc ridicat de avalanșă în județul Prahova

Stratul de zăpadă măsoară un metru la Vârful Omu, iar acumulările cauzate de vânt ajung şi la 3-4 m

Salvamont Prahova a anunţat vineri că la altitudini mari, de peste 1.800 de metri, este pericol însemnat de avalanşă, în condiţiile în care pe văi s-au depus cantităţi importante de zăpadă, iar pe pantele nordice s-au creat plăci care se pot desprinde, potrivit ziare.com.

Conform datelor publicate pe pagina de  Facebook a Salvamont Prahova, în acest moment, stratul de zăpadă măsoară un metru la Vârful Omu, iar acumulările cauzate de vânt ajung şi la 3-4 m.

 În perioada următoare, se anunţă depunerea unui nou strat de zăpadă la peste 1.800 m, ceea ce va creşte riscul producerii unor avalanşe, arată Salvamont Prahova.


„Menţionăm că toate traseele turistice de abrupt nu sunt practicabile în sezonul de iarnă. Lista traseelor montane din judeţul Prahova, declarate închise în sezonul de iarnă, o puteţi consulta pe www.salvamontprahova.ro. Sfătuim turiştii să nu se aventureze în zona montană înaltă şi să parcurgă doar traseele turistice aflate la baza muntelui”, precizează Salvamont Prahova. Salvamont sau Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este o organizație recunoscută de utilitate publică care reunește salvatorii montani din România și care se ocupă de reglementarea activității de salvare montană și de pregătirea salvatorilor montani. Salvamont este o asociație cu personal calificat, care oferă servicii destinate să salveze pe cei accidentați, rătăciți în munți. Salvamontul are în dotare de obicei vehicule și echipamentul necesar salvării. În Europa Occidentală asociația de salvare este dotată frecvent cu elicoptere și camere de filmare cu obiective speciale.

Medic oncolog din Suceava, reținut pentru luare de mită