Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Noile cercetări oferă încă un motiv pentru care americanii ar trebui să reducă consumul de băuturi carbogazoase. Băuturile dulci, băute în exces, cresc riscul apariției cancerului, transmite publicația Upi.com.

Din păcate, americanii depășesc limitele recomandate pentru consumul de zahăr de Ghidurile Alimentare din SUA. Băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă factori de risc pentru creșterea în greutate, supraponderalitate și obezitate”, a explicat autorul principal al studiului, Marjorie McCullough.

McCullough este director științific principal al cercetării epidemiologice la Societatea Americană de Cancer.

Rezultatele par să fie legate de indicele mare de masă corporală (IMC) al participanților care au băut, în mod regulat, băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr

Cercetătorii au folosit date dintr-un studiu de prevenire a cancerului. În ani, aceștia au căutat asocieri între aceste băuturi și toate tipurile de cancer.

Ei au urmărit participanții din 1982, când peste 934.000 de persoane fără cancer au furnizat informații despre consumul de băuturi, și până în anul 2016.

Cel puțin 135.000 dintre participanții la studiu au murit de cancer

Băuturile îndulcite cu zahăr au fost asociate cu rate crescute de deces din cauza cancerului de colon și rinichi.

Inclusiv participanții care au consumat băuturi îndulcite cu înlocuitori ai zahărului au avut un risc crescut de cancer pancreatic.

Cu toate acestea, Asociația Americană a Băuturilor, care reprezintă industria băuturilor răcoritoare, nu a răspuns solicitării HealthDay de a comenta studiul.

Descoperirile au fost publicate joi în Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, un jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.