Se prelungește vara, se mută anotimpurile și ne așteaptă temperaturi record. Desigur, nu este o veste nouă. Conform studiilor, prime trei luni ale anului 2020 au întregistrat deja temperaturi anormal de ridicate. Și, conform a ceea ce simțim și trăm zilnic, am cam ajuns în situația în care să avem două anotimpuri. Fără perioadele de tranziție cu care eram obișnuiți. Și cu schimbări bruște cu care, în schimb, nu suntem foarte obișnuiți.

Nu o să vorbesc azi de ninsorile de altădată sau de verile răcoroase pe care mulți și le amintesc cu nostalgie. Prefer să nu vorbesc la trecut, nici măcar când subiectul este strict legat de meteo.

Personal, nu mă deranjează vara călduroasă dar, da, mă deranjează tot ce e extrem. Despre frigul extrem, pot spune că m-a ocolit cu grație iarna asta și, deși știu că nu e de mulțumit, îi mulțumesc vremii. Cât despre căldură, nu mă sufoc la peste 30 de grade, nu mă plâng, nu intru în panică, nu țin să investesc în aparate de aer condiționat. Cu riscul de a mă repeta, îmi displac temperaturile extreme. Adică nu mă înțeleg prea bine cu două temperaturi: Polul Nord și iadul.

Cu toate astea, în condițiile în care prin Antarctica au fost înregistrate chiar și 21 de grade Celsius, avem o problemă. Și încă una serioasă.

Și, ca să revenim la o geografie mai apropiată de noi, luna asta, în sudul Italiei, s-au înregistrat 39 de grade Celsius, iar în Creta s-au înregistrat 41,1 de grade. Și sunt doar două exemple, mai ales în condițiile în care abia suntem în luna mai. Nu la sfârșitul lunii mai, ci la mijlocul lunii mai.

Un alt exemplu: Turcia a înregistrat cel mai cald weekend de mai din ultimii 75 de ani, potrivit televiziunii publice TRT – peste 40 de grade Celsius în Antalia.

Nu ne vom confrunta doar cu virusul și nu ne vom adăposti doar de epidemie. Căldura timpurie anunță o vară cu temperaturi record și, mai mult ca sigur, anul 2020 se va situa în rândul celor mai dificili ani. Nu știu cine e principalul vinovat pentru coronavirus. Dar. Nu-mi dau cu părerea și nu-mi plac speculațiile. Aș avea o singură concluzie. Pentru încălzirea globală, doar noi suntem de vină.

Citește și: Daniela Călin și grădinița cu pisici din Galați

#News