Alexandru Rafila a răspuns unei dileme: cum rămâne cu cei care nu pot purta mască? Și aici nu e vorba de o alegere estetică sau de convingeri morale. Când spun convingeri morale, mă gândesc strict la cei care încă nu au înțeles cum stă treaba cu virusul. Și la cei care au ales un protest prostesc, degeaba, militând pentru inconștiență. Nu e nici o dilemă a oamenilor sănătoși clinic deși, da, am aflat în timp cât de ”comodă” poate fi masca. Cu ghilimelele de rigoare.

E drept, masca e departe de a fi confortabilă. Vine o vară caniculară și, la un moment dat, va trebui să ieșim din case. Și va trebui să ieșim din ce în ce mai mult, unii mai des, alții ocazional. Dar nu despre noi este vorba în răspunsul profesorului Alexandru Rafila. Ci despre perosoanele care suferă de anumite afecțiuni:

”Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți.

De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic.

Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă.

Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală”.

Cunosc pe pielea mea senzația de sufocare și, oricât aș încerca să o descriu, nu pot și nici nu vreau. Atât timp cât nu ai trecut prin asta, descrierea mea e cât se poate de inutilă. Și nici nu e cazul aici. Senzația de sufocare, anxietatea și permanenta stare de alertă, toate pot fi asociate și cu teama de virus. Nu am ajuns încă la stadiul suprem de paranoia, și încă mai cred că se va gasi un tratament cât de curând. Dar empatia mă face să mă gândesc și la cei cu afecțiuni, pentru care masca ar putea deveni o problemă cât se poate de serioasă.

Răspunsul lui Alexandru Rafila nu-mi clarifică multe și nu cred că-i liniștește nici pe cei cu probleme de sănătate. Probabil vor fi făcute teste și, probabil, se va găsi o soluție personalizată. Sau, dacă apelăm la optimism, un tratament rapid care va duce la dispariția virusului.

Citește și: Piața Victoriei și relaxarea noastră

#News