Coiful „abundenței” nu-i aduce ieșeanului care l-a găsit niciun ban

Bărbatul din Iași care a găsit un coif corintic de bronz, vechi de 2.500 de ani, nu va putea fi recompensat cu 30% din valoarea tezaurului, întrucât nu l-a declarat în termen de 72 de ore

Un bărbat din județul Iași care a găsit un coif corintic din bronz în râul Siret nu va primi cota-parte de 30% din valoarea tezaurului, scrie AlephNews.ro. Cu toate că legea spune că oricine găsește un artefact de valoare și îl predă autorităților trebuie să primească procent din valoarea acestuia, ieșeanul nu va beneficia de acest lucru deoarece coiful corintic găsit de acesta ar fi trebuit să fie declarat în 72 de ore de la descoperirea acestuia, lucru care nu s-a întâmplat.

Bărbatul susține că imediat după ce ar fi găsit artefactul vechi de 2.500 ani s-ar fi prezentat cu acesta la poliția din localitatea sa, însă agentul nu ar fi știut să-i dea lămuriri, așadar coiful a fost urcat în podul locuinței sale unde a stat timp de trei ani.

„Am găsit coiful pe la ora 14, apoi în jur de ora 15 am mers la postul de poliţie. Am arătat şefului de post ce am găsit. Acesta mi-a spus că nu nu ştie ce este. I-am dat idea că aş putea duce coiful la muzeul de la Ruginoasa, poate iau vreo răsplată pe el… Ştiam că statul îţi oferă ceva dacă găseşti un lucru de valoare, istoric. Mi-a spus că nu ştie ce să zică. Drept urmare, am dus coiful acasă. L-am pus în pod”, a declarat Radu Zaina pentru Ziarul de Iași.

Nu numai că nu va fi recompensat pentru descoperirea coifului corintic, însă s-a ales și cu dosar penal

În data de 12 ianuarie 2021, la locuința lui Radu Zaina a avut loc o descindere a poliției, în căutarea coifului corintic din bronz, în urma căreia s-a intrumentat inclusiv un dosar penal.

„În urma descinderilor desfăşurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din judeţul Iaşi, la locuinţa unui bărbat de 51 de ani, poliţiştii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI – V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural naţional al României. Bunul ar fi fost descoperit de bărbatul în cauză în albia râului Siret. Acesta a fost ridicat de poliţişti, urmând a fi supus unei expertize de specialitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Potrivit profesorului ieșean specialist în arheologie, Vasile Cotiugă, coiful corintic din bronz găsit de bărbat este cu atât mai valoros cu cât locul unde a fost găsit se află la mare depărtare față de cele în care se pot găsi, în mod obișnuit, astfel de artefacte.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ a predat coiful Complexului Muzeal Naţional „Moldova”.

Citește și: Filozoful Șora și „platforma buclucașă”

#News