Un medicament pare să încetinească boala Alzheimer

Eisai va prezenta rezultatele la o conferință despre Alzheimer la sfârșitul lunii noiembrie

Sursa foto: Pixabay

Un medicament experimental pentru Alzheimer, produs de Eisai Co Ltd (4523.T) și Biogen (BIIB.O), încetinește progresia declinului cognitiv cu 27% în comparație cu un placebo, relatează Reuters.

Medicamentul, lecanemab, este conceput pentru a elimina aglomerările de proteine beta-amiloide toxice care se acumulează în creierul persoanelor cu boala Alzheimer.

Studiul privind medicamentul pentru Alzheimer dă rezultate pozitive, spun producătorii Eisai și Biogen

Studiul de amploare a fost efectuat pe pacienți aflați în stadii incipiente ale bolii, a declarat marți producătorul japonez de medicamente Eisai, ceea ce ar putea reprezenta o victorie rară într-un domeniu plin de medicamente care au eșuat.

Compania a declarat că, într-un studiu clinic de fază 3, medicamentul, numit lecanemab, a încetinit declinul cognitiv cu 27% după 18 luni: „Nu este un efect uriaș, dar este un efect pozitiv”, a spus Ronald Petersen, directorul Centrului de cercetare a bolii Alzheimer de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

Eisai solicită aprobarea FDA pe o cale accelerată

Cursa pentru a stopa progresia bolii Alzheimer are loc în condițiile în care se așteaptă ca numărul americanilor care trăiesc cu această boală să se dubleze aproximativ până la 13 milioane până în 2050, potrivit Asociației Alzheimer.

La nivel mondial, cifra ar putea ajunge la 139 de milioane până în 2050, în lipsa unui tratament eficient, potrivit Alzheimer’s Disease International.

Din aceste motive, companiile solicită acum aprobarea de reglementare (FDA) pentru ca medicamentul să fie administrat în SUA, Europa și Japonia, decizia fiind așteptată la începutul lunii ianuarie.

Biogen este, de asemenea, compania din spatele unui alt medicament pentru Alzheimer, Aduhelm, care a fost aprobat în mod controversat de FDA în iunie 2021.

Aduhelm a fost primul medicament nou pentru Alzheimer aprobat în aproape 20 de ani, dar au existat întrebări cu privire la eficacitatea și costul său.

Lecanemab, ca și medicamentul anterior al partenerilor, Aduhelm, este un anticorp intravenos conceput pentru a elimina depozitele de amiloid. Spre deosebire de Aduhelm, lecanemab vizează formele de amiloid care nu s-au aglomerat încă.