Ayako Funatsu
Ayako Funatsu

Ayako Funatsu s-a născut în Japonia, dar este stabilită în România de 20 de ani. Frumoasa poveste dintre Ayako și România a început în 1995, când autoritățile încercau o resuscitare a turismului românesc, o inițiativă prin care turiștii din întreaga lume erau invitați să descopere România: o țară mică, frumoasă, dar necunoscută.

Ayako a fost mai mult decât un turist clasic care pășește în România și o păstrează în poze și amintiri. A rămas îndrăgostită de țara noastră și a hotărât ca România să devină și țara ei, în 2000 mutându-se definitiv.

În 2000, m-am mutat definitiv în București

M-am îndrăgostit de oameni, de peisaje, am vrut să vizitez ceva nevizitat de japonezi, a fost prima țară pe care am vizitat-o. Totul a pornit de la un articol din ziar, în care era prezentată România și am vizitat-o singură, în 1995. În 1999 am început să-mi caut de lucru, am semnat un contract cu o agenție de turism, iar în 2000 m-am mutat definitiv în București. Până în 2005 am lucrat în turism, dar visul meu a fost să merg la facultate, eu terminând, în Japonia, doar liceul. Lucrând la agenția de turism îmi era foarte greu cu timpul. Mai târziu, cu ajutorul unei firme japoneze din Timișoara, mi-am împlinit visul și am terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice. Apoi am urmat cursuri internaționale de origami, arta care m-a pasionat încă din copilărie”.

Împodobim bradul de Crăciun cu origami

S-a specializat în aranjamente florale, predă origami on-line și își numește practica un joc și o artă.

Mi-aș dori să creez o artă care nu există în lume, folosind nu numai origami, ci și aerul de aici, din România. De aici vine inspirația mea. În secolul 19, origami se preda încă în școală. Acum, nu. Nu am învățat la școală, am învățat încetul cu încetul. Totul a pornit dintr-un joc, din copilărie. Copiii, prieteni făceau schimb de decorațiuni între ei. Acum facem origami să împodobim bradul de Crăciun sau ca decorațiuni pentru evenimente. Oamenii au început să fie din ce în ce mai interesați. Când am început afacerea proprie, am muncit mult, foarte mult. Primul client a fost un domn care a cumpărat absolut tot, zeci de aranjamente. În timp, oamenii au vrut să aibă buchete de origami, iar cererea a fost din ce în ce mai mare”.

Acasă înseamnă România

Ayako vorbește zâmbind și, dincolo de telefon, sunt zâmbete care se aud, se simt și se transmit. Cu o română impecabilă, cu o precizie tipică Țării Soarelui Răsare, dar cu o bucurie și o energie pe care doar românii le pot exprima, spune că Japonia nu-i lipsește și că acasă înseamnă România, înseamnă oamenii calzi de aici, sărbătorile, prietenii.

Nu merg des în vizită în Japonia. Doar atunci când este cu adevărat nevoie, doar să-mi văd rudele. Dacă este să-mi lipsească ceva, acelea sunt sărbătorile din România, Crăciunul alături de prieteni, atmosfera, bucuria”.

Țările dezvoltate își pierd sufletul

Nu vede diferențe majore între țări, între culturi sau între oameni. Consideră că, dacă oamenii sunt buni, ei sunt la fel, peste tot în lume. Nu consideră că există o țară care să nu fie dezvoltată. Cu toate acestea, cu cât este mai dezvoltată, cu atât își pierde mai mult din suflet.

România m-a primit cu brațele deschise. Am prieteni mulți și oamenii sunt calzi, primitori, foarte amabili. Mi s-a întâmplat să mi se spună ”hai la mine, la părinții mei” și să ajung acolo la miezul nopții. Oricât de târziu am ajuns, oamenii ne așteptau, abia ne așteptau, deși nu știau de oră sau de numărul de persoane invitate. Japonezii sunt distanți. Chiar dacă mergi în vizită la părinții proprii, trebuie să anunți și te poți aștepta oricând la un refuz. Iar dacă nu anunți cu cine vii în vizită este o lipsă de respect. Românii te primesc oricând, cu brațele deschise”.

Moldova e inima mea

Predă cursuri online, nu știe ce va face de Crăciun, dar îi este dor de sărbători, de oameni, de vacanțele în Nordul Moldovei, de Câmpulung Moldovenesc. Asociază Galațiul cu Faleza Dunării și cu prima dată când a băut bragă, ”băutura de culoarea nisipului”. Are câte o descriere pentru fiecare oraș vizitat din România și are câte un zâmbet pentru fiecare amintire.

Noi împodobim lumea

Ayako spune că România este bogată datorită bunătății oamenilor, datorită felului lor de a fi. Se gândește de multe ori că noi suntem cei care împodobim lumea, că divinitatea nu ne poate oferi produsul finit. La fel ca în arta origami, totul trebuie privit ca pe un dar de sus, dar înfrumusețat de noi, împodobit de noi.

Ayako dă suflet hârtiei

Se spune că vorbele dispar în momentul în care sunt rostite și pot fi uitate cu ușurință, dar ceea ce este scris pe hârtie rămâne acolo pentru eternitate. Cu toate acestea, hârtia este perisabilă și, de cele mai multe ori ignorată, mai ales în favoarea tehnologiei. Citim de pe tablete, notăm gânduri în telefon, pozele nu mai pot fi atinse, ci doar stocate, iar scrisorile către prieteni au devenit mesaje virtuale.

Ayako cunoaște mai mult de o activitate, un hobby sau un joc: cunoaște arta de a da viață hârtiei. Cunoaște momentul în care hârtia devine însuflețită și aduce bucurie, zâmbete și eternitatea unei amintiri.

Citește și: Terapia fără psiholog – alternativa are un nume

#News