Grevă națională marți în Franța, din cauza creșterii costului vieții 

Principala revendicare este legată de creșterea salariilor, dar și apărarea „dreptului la grevă”,

O grevă națională este planificată marți în Franța, cauza fiind criza existentă pe piața combustibililor. În timp ce protestele continuă în rafinăriile TotalEnergies, acțiune care a lăsat fără carburanți numeroase benzinării, la acțiune se vor alătura angajații sectoarelor feroviar și auto, potrivit mediafax.ro.

Acțiunea vine după protestele care au avut loc în weekend față de scumpirile din ultima vreme

În tot mai multe domenii sunt organizate acțiuni de protest pentru ziua numită mobilizarea interprofesională din 18 octombrie.

Principala revendicare este legată de creșterea salariilor, dar și apărarea „dreptului la grevă”, după rechizițiile făcute de guvern în rafinăriile unde au avut loc greve pentru a-i obliga pe angajați să reia lucrul. Negocierile din rafinării au eșuat, iar grevele continuă, urmând să protesteze angajații centralelor nucleare din nordul Franței.

Două sindicate de la Căile Ferate (SNCF) au anunțat se vor alătura grevei, la care vor lua parte angajații din transportul public, inclusiv de la metroul parizian și cei care transporta marfă cu tirurile

O manifestație a stângii împotriva creșterii prețurilor și a schimbărilor climatice a avut loc duminică, înainte de greva generală din sectorul public planificată pentru marți, care ar putea perturba transportul în întreaga țară. Grevele muncitorilor din sectorul petrolier – nemulțumiți de salarii au afectat activitatea rafinăriilor și au condus la apariția unor cozi imense la benzinării începând de săptămâna trecută, în special în regiunea pariziană și în nordul Franței. În Franța, muncitorii din industria petrolieră au votat pentru continuarea grevei. Acțiunea lor de protest, care a intrat în cea de-a treia săptămână, a dus la lipsa de carburant la stațiile din întreaga țară. Angajații s-au revoltat după ce guvernul a anunțat că îi va obliga, cel puțin pe unii dintre ei, să se întoarcă la lucru.

După trei săptămâni de grevă, șase din cele șapte rafinării ale Franței stau închise

În una din trei benzinării lipsește cel puțin un tip de combustibil, cozile de la stațiile de alimentare devenind ceva obișnuit. Sindicatele cer creșteri salariale pentru membrii lor, majorări care ar trebui să țînă cont de profiturile uriașe realizate de companiile petroliere. Concret, sindicatele cer o majorare salarială de 10% – 7% pentru a acoperi inflația și 3% pentru ceea ce ei numesc “împărțirea bunăstării”.

Sindicatul CGT, unul dintre cele mai mari din Franța, a afirmat că va continua greva

Protestele ar putea deveni mai dificile pentru guvern, dacă se extind la sectoarele publice care beneficiază de un sprijin public puternic, cum ar fi profesorii sau lucrătorii din domeniul sănătățîi. „Există multe tensiuni în rândul profesorilor. Dificultăți în recrutarea de noi profesori, dificultăți în ocuparea posturilor din Paris, (probleme) legate de creșterea salariilor. Există o tendință de demisie tăcută în rândul profesorilor, astfel încât este dificil de spus dacă aceștia s-ar alătura unei mișcări de protest în stradă”, a spus liderul de sindicat.

Electrica Furnizare: Clienţii care primesc facturi cu întârziere le vor putea achita eşalonat după ce trimit o cerere scrisă pe mail