Rakita este un sat din municipalitatea Babušnica, Serbia. Conform recensământului din 2002, satul are o populație de 340 de persoane. Partea interesantă este că o localitate mică poate face o schimbare destul de mare.

Este nevoie doar de inițiativă și de înțelegerea faptului că natura contează. Poți fi norocos și te poți lăuda că locuiești într-o metropolă. Sau poți fi norocos și te poți lăuda cu o schimbare care începe cu tine.

Aproximativ 100 de hidrocentrale mici au fost construite în Serbia, potrivit Ministerului Mediului.

Compania electrică de stat oferă stimulente puternice și se angajează să cumpere electricitate generată de instalații la un preț cu 50% mai mare decât rata pieței.

Susținătorii centralelor hidroenergetice susțin că impactul asupra mediului este binecunoscut.

Sătenii din Rakita, localitatea din sud-estul Serbiei au decis pentru ei și au decis pentru natură: au eliminat conductele instalate pentru construcția unei noi centrale hidroelectrice. Centrala urma să fie instalată pe un râu din apropiere.

Localnicii au cerut sprijinul activiștilor de mediu și au și primit ajutorul.

Viitorul și ceea ce numim noi evoluție nu sună întotdeuna bine. Și nu aduce întotdeuna numai beneficii. Un exemplu rămâne Rakita și schimbarea care a fost făcută de o mână de oameni. De ce au apelat la această schimbare? Pentru că a existat o teamă: teama că instalația ar putea devasta stocurile de pește din râul Rakitska, va determina uscarea puțurilor și, în acest mod, ar putea priva animalele de apă.

”Oamenii pleacă din sat. Dacă nu există râu, nu le mai rămâne nimic”, a explicat rezidentul Djordje Jovanov.

”Există oameni care locuiesc în apropiere, au vite, au grădini, râul înseamnă multe pentru ei”, a adăugat un alt bărbat.

Vorbim de investiții, de investitori, de afaceri și de bani. Oamenii de afaceri au puterea de a muta geografia. Distrug, dar amabalează frumos noțiunea de distrugere: o numesc evoluție, o numesc un pas înainte, o numesc modernizare. Sau ajutor.

Citește și: Trump distruge planeta, câinii latră, caravana trece

#News

Foto