Nu știm încă dacă școala rămâne ”la școală” sau acasă, dar putem vorbi de o oarecare evoluție în educația românească. Unii o numesc sec ”campanie electorală”, grijă pentru educație sau consecință a unui an cu un virus dubios.

Guvernul pregătește achiziția a 500 de mii de tablete pentru elevi prin primării, decontate din fonduri europene, în plină campanie electorală – proiect de OUG.

”Cheltuielile cu achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line menționate la art. 1 alin.(1) sunt eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Competitivitate, începând cu data de 01 august 2020”, prevede documentul care apare pe ordinea de zi de după ședința de vineri a Guvernului.

Dacă luăm în calcul școala din mediul rural, vom vedea statisticile negative: mulți copii abandonează educația.

Mai exact, ne raportăm la datele care pun România în topul statisticilor negre din UE. Nu au existat îmbunătățiri înainte de coronavirus și înainte de restricții. Nu există nici acum.

Elevii, profesorii și elevii speră la cele 500 de mii de tablete. Nu spun că nu este o veste bună. Spun doar că veștile bune nu vor ajunge la toți. Este utopic, este imposibil și trebuie să ne amintim că trăim în România.  

Tabletele vor fi cumpărate de către primari în următoarea lună, cât a mai rămas până la debutul anului școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat în ședința de Guvern de vineri noaptea.

Este vorba despre un act normativ propus de Ministerul Fondurilor europene. Inițial permitea achiziția doar a 200 de mii de tablete, dar lucrurile s-au schimbat.

Proiectul a fost modificat și, potrivit surselor Edupedu.ro, se vor aloca 100 de milioane de euro pentru cumpărarea de tablete de maximum 200 de euro/bucata, adică echivalentul a 500 de mii de bucăți.

Citește și: Trump distruge planeta, câinii latră, caravana trece

#News