Un nou tratament cu rezultate spectaculoase pentru boala Alzheimer

Medicamentul experimental Donanemab a redus progresia bolii cu 60% pentru pacienţii aflaţi în stadii incipiente ale bolii care afectează creierul

Medicamentul experimental Donanemab al companiei americane Eli Lilly a încetinit progresia bolii Alzheimer cu 60% în cazul pacienţilor aflaţi în stadii incipiente ale bolii care afectează creierul, potrivit datelor unui studiu prezentat la o reuniune medicală, potrivit ziare.com.

În cazul acestor pacienţi, medicamentul a încetinit declinul cognitiv de două ori mai mult comparativ cu rata pe care compania Eli Lilly o raportase în luna mai pentru întregul grup de pacienţi din cadrul studiului. 

Potrivit analizei, rezultatele sunt mai puţin bune pentru pacienţii mai în vârstă, aflaţi în stadii mai avansate ale bolii, precum şi pentru cei care prezintă niveluri mai ridicate ale unei proteine numite ”tau”, care a fost legată de evoluţia bolii Alzheimer. Constatările subliniază faptul că ”detectarea şi diagnosticarea timpurie pot schimba cu adevărat traiectoria acestei boli”, a declarat Anne White, preşedinte al Departamentului de neuroştiinţe de la Eli Lilly.

 Potrivit studiului, inflamarea creierului, un efect secundar cunoscut al medicamentelor precum Donanemab, a apărut în cazul a peste de 40% dintre pacienţii cu predispoziţie genetică de a dezvolta boala  Alzheimer. Compania raportase anterior că 24% din totalul  celor care au participat la tratamentul cu Donanemab a avut inflamaţii cerebrale.

 Sângerări cerebrale au apărut la 31% din grupul Donanemab şi la 14% din grupul placebo, decesele a trei pacienţi din studiu fiind legate de acest tratament, au raportat cercetătorii.

”Aceste efecte secundare nu trebuie privite superficial”, dar majoritatea cazurilor au putut fi gestionate prin monitorizarea cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN) sau prin oprirea medicamentului, a declarat supervizorul studiului, dr. Liana Apostolova, profesor în cercetarea bolii Alzheimer la Indiana University School of Medicine. Donanemabeste un anticorp monoclonal, care se administrează intravenos, conceput pentru a elimina depozitele unei proteine numite beta-amiloid din creierul pacienţilor cu Alzheimer.

Marea Britanie relaxează condițiile de acordare a vizelor pentru domeniul construcțiilor