Meteorologii avertizează: Până la sfârșitul lunii sunt așteptate în România ploi torențiale și chiar și căderi de grindină

Ciclonul se îndreaptă spre estul Europei și va afecta și România

Ciclonul care devastat mai multe regiuni din Italia se îndreaptă spre estul Europei și va afecta și România, unde sunt așteptate până la finalul acestei luni ploi torențiale și chiar și căderi de grindină, fenomene care vor fi accentuate de temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, a declarat directorul ANM Elena Mateescu, potrivit digi24.ro.

Potrivit acesteia, vorbim de fenomene de instabilitate accentuate datorate sistemului format în Marea Mediterană, acest ciclon care a acționat în special asupra Italiei și nu în ultimul rând asupra Mării Adriatice, pentru că acestea au fost zonele cele mai afectate.

„În Italia cantitățile de precipitații s-au apropiat chiar și de 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. A fost cod roșu în zonele afectate. El s-a deplasat, a afectat și centrul Europei, iată că și Croația este sub cod roșu”, a spus directorul ANM.

 Potrivit directorului ANM, ciclonul  se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare. „Dar până săptămâna viitoare, și pe parcursul nopții și chiar și mâine vor mai rămâne de interes, sub influența acestui ciclon zone din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș pentru că el încă își mai produce efecte având în vedere încărcarea cu umezeală”, a spus Elena Mateescu.

„Cu siguranță, noi, aflându-ne totuși la periferia estică a acestui sistem frontal am avut cantități importante de precipitații, în special în zona sud-vestică a țării, acolo unde a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben. Valorile cantităților de precipitații, prin acumulare, au depășit chiar și la nivel local 30-40 de litri pe metru pătrat. Însă instabilitatea va fi de interes și în următoarea perioadă, pentru că vorbim în continuare de posibilitatea să consemnăm averse torențiale însoțite de descărcări electrice, izolat căderi de grindină, pentru că la acest sfârșit de săptămână cresc și temperaturile, ne vom apropia din nou de 28 de grade Celsius și chiar și vineri și sâmbătă, inclusiv în Capitală, la o maximă de 27-28 de grade, fapt care aduce fenomene specifice instabilității și vom vorbi de averse cu caracter torențial”, a spus Elena Mateescu.

Muzeul Municipal „Regina Maria”, dat în judecată de doi ieșeni cu dizabilități deoarece nu au putut intra din cauza lipsei rampei de acces