Gabriela Firea: Marea Britanie oferă un sprijin susținut României în domeniul combaterii traficului de persoane și a protecției copilului

Potrivit ministrului Familiei, s-a convenit continuarea colaborării foarte bune pe care a avut-o până acum în domenii extrem de sensibile.

Gabriela Firea a avut o întâlnire fructuoasă cu Sarah Dines, ministru în cadrul Departamentului de Interne al Guvernului Marii Britanii și cu Excelența Sa Ambasadorul Marii Britanii și al Irlandei de Nord în România, Andrew Noble, alături de o echipă de specialiști. Potrivit ministrului Familiei, s-a convenit continuarea colaborării foarte bune pe care a avut-o până acum în domenii extrem de sensibile.

Gabriela Firea: Marea Britanie oferă un sprijin susținut României în domeniul combaterii traficului de persoane și a protecției copilului, aproape 800 de specialiști din direcțiile județene de asistență socială și protecția copilului fiind pregătiți prin programe finanțate de Ambasada Marii Britanii.


De asemenea, printr-un alt proiect de formare, realizat în baza unui parteneriat între Ministerul Familiei, prin ANPDCA, și Asociația E-liberare au fost pregătiți operatorii care răspund apelurilor la 119 – Numărul unic de urgență pentru copii. Formarea a vizat modul de interacțiune cu victimele abuzurilor și traficului de persoane, răspunsul la traumă, prelucrarea tehnicilor de comunicare eficientă cu potențialele victime. La numărul 119 au fost până acum peste 146.000 de apeluri, adică aproape 12 apeluri în fiecare oră

Gabriela Firea: Am subliniat preocuparea mea, ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru ca fetele și femeile să trăiască în siguranță, să beneficieze de toate drepturile, educație potrivit vârstei, să fie ajutate imediat în cazul nefericit în care sunt victimele violenței, abuzurilor sexuale, traficului de persoane. Ele trebuie să-și cunoască drepturile și să fie apărate, consiliate și ajutate să iasă dintr-o viață de coșmar pentru a putea trăi fără teamă.

Un punct important al discuției l-a constituit fenomenul mamelor minore, al copiilor cu copii și, în același context, căsătoriile timpurii. Gabriela Firea a spus-o de multe ori, dar nu va înceta să repete, un copil trebuie să-și trăiască așa cum trebuie copilăria. Fetele victime ale abuzurilor sexuale sunt, din păcate, o realitate crudă. Adolescentele forțate de familie, de tradiții, să se căsătorească abandonează școala și își pierd, de cele mai multe ori, șansa să devină ceva în viață, conform potențialului lor adevărat. „Am arătat distinșilor invitați eforturile mele și ale echipei de la minister în acest sens și i-am asigurat că discuțiile inițiate încă din primele zile de activitate vor continua, în special în comunitățile de romi, mult mai deschise acum la modificarea mentalităților din rândul populației de etnie romă. Le mulțumesc specialiștilor britanici pentru toată disponibilitatea și implicarea la cel mai înalt nivel. Continuăm colaborarea România – Marea Britanie în domeniul combaterii traficului de persoane, în special în cazul copiilor și al femeilor, a violenței și abuzurilor sexuale și a căsătoriilor timpurii”, a declarat Gabriela Firea.

Muzeul Municipal „Regina Maria”, dat în judecată de doi ieșeni cu dizabilități deoarece nu au putut intra din cauza lipsei rampei de acces