Bătrân înșelat cu 94.000 de lei, după ce a fost convins de niște persoane să susţină financiar ţara

Persoanele au pretins că sunt reprezentanţi ai „platformei de protejare a populaţiei Românei de viitoarele dificultăţi financiare”.

Batrini
Batrini sursa foto pixabay

Un bărbat de 74 de ani din Alba a fost prejudiciat cu 94.000 de lei, după ce persoane au pretins că sunt reprezentanţi ai „platformei de protejare a populaţiei Românei de viitoarele dificultăţi financiare”. Ele l-au convins să instaleze pe telefon o aplicaţie cu ajutorul căreia au obţinut controlul asupra dispozitivului, potrivit g4media.ro.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba prezintă un nou caz de fraudă informatică, ce a avut drept consecinţă prejudicierea unei persoane în vârstă de 74 de ani cu suma de 94.000 de lei

Aceasta s-a adresat poliţiei la data de 12 februarie 2024 şi a sesizat faptul că, în perioada 21 ianuarie – 9 februarie 2024, persoane necunoscute, pretinzând că sunt reprezentanţi ai platformei de protejare a populaţiei Românei de viitoarele dificultăţi financiare, l-au contactat telefonic şi l-au îndemnat să trimită o sumă de bani, la alegere, pentru susţinerea financiară a ţării, urmând ca în urma acestui demers să obţină şi beneficii financiare, sub forma unor dividende”, a comunicat IPJ Alba.

Pentru a avea posibilitatea să încaseze aşa-zisele dividende, vârstnicul a fost convins să-şi instaleze pe telefon o aplicaţie cu ajutorul căreia escrocii au obţinut controlul asupra dispozitivului său.

„Următorul pas făcut de escroci a fost efectuarea a două tranzacţii, în valoare totală de 94.000 de lei, din contul de economii al vârstnicului către alte două conturi necunoscute acestuia”, se precizează în comunicat. Poliţiştii au deschis o anchetă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Săptămâna trecută, IPJ Alba anunţa că o femeie din Alba Iulia a fost victima unei infracţiuni informatice prin metoda phishing, rămânând, printre altele, fără un depozit bancar de 10.000 de lei.

„La data de 6 februarie 2024, la Serviciul de Investigaţii Criminale a fost înregistrată plângerea unei femei de 61 de ani, din Alba Iulia, care a fost victima unei infracţiuni informatice prin metoda phsihing.

Aceasta a primit un mesaj pe telefonul mobil de la un expeditor care s-a dat drept reprezentant al băncii la care deţine un cont, prin care i-a fost comunicat faptul că datele contului bancar trebuie actualizate, pentru a evita blocarea acestuia. Femeia a accesat link-ul din mesaj şi a completat datele solicitate, respectiv nume, prenume, datele cardului bancar precum şi codurile primite ulterior, prin SMS, ca fiind din partea băncii, pentru autentificare în aplicaţia bancară”, arăta IPJ Alba. Astfel, escrocii au obţinut control asupra banilor femeii, au efectuat tranzacţii frauduloase, în valoare de 5.964 de lei şi au lichidat un depozit de 10.000 de lei. Un român și un moldovean arestați pentru trafic de droguri