Într-o situație normală, până a ajunge la un vaccin gata de a fi distribuit populației, durează undeva între 12 și 15 de ani. Dar nu suntem într-o situație normală. Coronavirusul ne-a prins nepregătiți, din multiple puncte de vedere. În momentul de față, singurele două modalități de a nu te îmbolnăvi, par să fie izolarea socială și un posibil vaccin.

Asta cu izolarea socială o practicăm. Pe cât posibil. Dezinfectanții au ajuns prieteni nelipsiți. Măștile par să fie obligatorii. Spațiul între persoane, la fel. Fără concerte, evenimente, terase. Încercăm pe cât posibil, totul. Problema e că suntem animale sociale. Nu vom mai putea să ținem acest ritm prea mult timp.

Și așa ajungem la vaccin. Care nu există încă.

Vestea bună e că nu trebuie să așteptăm cei 12-15 ani, de care spuneam la început. Într-o coalizare fără precedent, multiple companii au început o cursă contra cronometru în căutarea vaccinului. Dintre toate, 8 sunt deja în faza 1 și 2 de testare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Companiile care au ajuns în cursa finală pentru vaccin sunt CanSino Biological Inc./Beijing Institute of Biotechnology – Faza 1 şi 2 de testare, Moderna/NIAID – Faza 1 şi 2 de testare, Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm – Faza 1 şi 2 de testare, Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm – Faza 1 şi 2 de testare, Sinovac – Faza 1 şi 2 de testare, University of Oxford – Faza 1 şi 2 de testare, BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer – Faza 1 şi 2 de testare, Inovio Pharmaceuticals – Faza 1 de testare.

 Sinovac preconizează că va finaliza cele două etape la 13 decembrie 2020.

Ar urma fazele 3 și 4, în care vaccinul poate fi dat populației.

Asta ar însemna că, în 2021, am avea disponibilă modalitatea cea mai importantă de a ne feri de coronavirus.

Până atunci, depinde doar de noi, în continuare, să ne protejăm și să-i protejăm și pe ceilalți. Poate nu cu izolare socială la fel de drastică ca până acum, dar măcar cu bun-simț și puțin mai multă conștiinciozitate.

Citește și: George Stoica: ”Momentul în care am aflat că am coronavirus a fost traumatizant”

#News