Depresia și anxietatea pot determina accelerarea îmbătrânirii corpului uman

Potrivit experților, persoanele cu anxietate, tulburare bipolară și depresie suferă și de o sănătate fizică mai proastă

Un studiu efectuat recent în Marea Britanie, pe mai mult de 100.000 de persoane, de către oamenii de știință de la King College din Londra, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Experții au constatat ca depresia și anxietatea pot duce la accelerarea îmbătrânirii organismului uman, potrivit ziare.com.

Persoanele cu anxietate, tulburare bipolară și depresie suferă și de o sănătate fizică mai proastă, oamenii de știință găsind dovezi care sugerează că acest lucru se datorează faptului că sănătatea mintală este legată de îmbătrânirea accelerată

 Dr. Julian Mutz, cercetător postdoctoral la King’s College din Londra, a condus un proiect care a analizat datele despre 168 de metaboliți din sânge diferiți (produse ale metabolismului) de la 110.780 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie. Profilul markerilor din sânge a arătat că persoanele cu probleme de sănătate mintală seamănă cu o persoană mai în vârstă decât vârsta reală a pacientului, arată datele.

„Am examinat îmbătrânirea biologică la persoanele cu tulburare bipolară, depresie sau tulburare de anxietate, Am descoperit că în aceste diagnostice, persoanele cu antecedente de boli mintale au avut o vârstă biologică mai înaintată decât vârsta lor reală. ”, a spus dr. Mutz. 

Diferențele au fost cele mai mari pentru persoanele cu tulburare bipolară, cele mai mici pentru persoanele cu tulburare de anxietate si depresia a fost undeva la mijloc

 „Am observat cea mai mare diferență între vârsta biologică și vârsta reală la persoanele cu tulburare bipolară, o diferență medie de aproximativ doi ani. Pentru depresie, diferența corespunzătoare a fost de aproximativ un an, iar pentru tulburarea de anxietate a fost de 0,7 ani”, a mai declarat doctorul. Există mai multe căi plauzibile care leagă tulburările psihiatrice de îmbătrânirea biologică accelerată, a spus el. De exemplu, stilul de viață (inactivitate fizică, rate mai mari de fumat), biologia (supraactivarea sistemului nervos autonom, inflamație cronică de grad scăzut) și factorii psihosociali (izolare socială, singurătate) la persoanele cu boli mintale afectează negativ asupra îmbătrânirii biologice și asupra sănătății. Acest lucru este evidențiat de prevalența mai mare a bolilor legate de vârstă și speranța de viață mai mică în comparație cu populația generala.

Circulaţia rutieră blocată în oraşul Călimăneşti din cauza căderilor de pietre