Eclipsă parțială de Lună sâmbătă noaptea, vizibilă din România

Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, iar faza maximă va dura o oră și 19 minute.

Pe 28 octombrie 2023 va avea loc o eclipsă parțială de Lună. Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, iar faza maximă va dura o oră și 19 minute. Eclipsa de sâmbătă seara va fi vizibilă din România, potrivit digi24.ro.

 Evenimentul se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, când Luna se va afla în Constelația Aries

Potrivit observatorului astronomic Amiral Vasile Urseanu, fenomenul va începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21.02, la două ore după răsăritul Lunii. Deoarece penumbra Pământului nu este foarte opacă, la început culoare lunii nu se va schimba mult. În apropierea maximului evenimentului, începând cu ora 22.00, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus. Maximul eclipsei din 28 octombrie se va produce la ora 23.14, când Luna va fi total în penumbră și 7% în umbra Pământului. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la 23.53 și complet din penumbră la 01.27.

O eclipsă este un eveniment astronomic care are loc atunci când un corp ceresc trece prin fața altuia. Termenul este folosit cel mai des pentru a descrie fie o eclipsă de Soare, când umbra Lunii se proiectează pe suprafața Pământului, fie o eclipsă de Lună, când Luna intră în conul de umbră al Pământului.

Vreme neobișnuit de caldă pentru luna octombrie