Mitropolitul Irineu al Olteniei a scris, asemenea liderului de la Vatican, o scrisoare pastorală. Nu vorbește despre ritualuri, obligații, tradiții. Păstrează tonul religios, dar se adresează oamenilor pe un ton prietenos. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost discursul despre iertarea păcatelor.

E interesantă ideea de iertare și, din punctul meu de vedere, fix iertarea stă la baza bunei organizări sociale. La evoluție. Dacă ai greșit, recunoaște, cere să fii iertat și învață din asta. E o piatră de fundament și, oricât de mult ții la orgoliul personal, nu orgoliul te va bucura. Și nici nu te va apropia de cei pe care-i vrei cu adevărat aproape.

Mie mi-au trebuit vreo 10 ani să învăț asta. Să învăț să iert și să mă iert. Iar dacă evit (pe cât pot de mult) să greșesc, la partea cu iertarea de sine am avut mult de lucrat. Și încă mai am.

Mitropolitul vorbește și despre iubire:

„Prin Sărbătoarea Învierii Sale, Dumnezeu ne cere să privim viaţa aşa cum o priveşte El, Care vede mereu în fiecare dintre noi o bogăţie nemăsurată de frumuseţe şi lumină. Pe cei păcătoşi îi vede ca pe niste copii ai Săi care s-au depărtat de El; pe cei morţi în fărădelegi îi vede ca pe fraţii Săi pe care-i învie din deznădejde şi suferinţă. Aşadar, să nu ne temem de El, ci să venim la El în Biserica Sa. Domnul ne iubeşte, chiar dacă viaţa noastră este păcătoasă. Şi, atunci când ne e frica, să ştim că El este lângă noi şi ne ajută. La Paşti El ne arată cât de mult ne preţuieşte, că S-a dat pe Sine la moarte pentru noi ca noi să fim vii.

Pe Cruce, El a purtat în întregime durerea noastră, trăind abandonarea, moartea şi iadul nostru ca noi să ieşim de acolo biruitori. (…) Vă îndemn, aşadar, să reînnoiţi credinţa în Mântuitorul nostru venind la Biserică, spovedindu-vă şi împărtăşindu-vă cu Sfintele Taine. Domnul nostru Iisus Hristos este o Persoană vie Care aşteaptă să stăm de vorbăcu El în rugăciune şi să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Lui. Să iubim cu toată inima şi tot sufletul pe Mântuitorul Hristos şi pe fraţii şi surorile noastre”.

Cu alte cuvinte, iubește și vei fi iubit. Învață să ierți, și vei fi iertat. După cum am spus mai sus, încă mai am de lucrat la ambele capitole. Și, probabil, mai am multe de învățat.

Dar, din când în când, e important să ți se reamintească ce e important în viață. Chit că ți le spune un preot sau un laic. Și chit că ești sau nu religios.

Citește și: Când preoții mici sunt mai mari decât preoții mari

#News