Facebook a blocat știrile în Australia

„S-ar putea să schimbe lumea, dar asta nu înseamnă că o conduc”, potrivit premierului australian Scott Maddison

Australienii s-au trezit joi cu news feed-ul de la Facebook golit de orice știre locală sau internațională, după ce gigantul social media a blocat tot conținutul media după o escaladare dramatică a unei dispute cu guvernul privind plata pentru conținut, scrie Reuters.

Măsura a fost criticată rapid de producătorii de știri, politicieni și susșinători ai drepturilor omului, mai ales că printre știrile „șterse”  au fost și cele venite de la paginile oficiale de sănătate, avertismentele de siguranță și rețelele de asistență socială.

„Acțiunile de astăzi ale Facebook, de tăiere a serviciilor esențiale de informații cu privire la serviciile de sănătate și de urgență, au fost la fel de arigante pe cât de dezamăgitoare”, a scris premierul Scott Morrison pe pagina sa de Facebook. „Aceste acțiuni vor confirma doar îngrijorările pe care un număr tot mai mare de țări le exprimă cu privire la comportamentul companiilor Big Tech, care consideră că sunt mai mari decât guvernele și că măsurile nu li se aplică și lor. S-ar putea să schimbe lumea, dar asta nu înseamnă că o conduc. Nu vom fi intimidați de Big Tech care încearcă să preseze Parlamentul în timp ce votează Codul de Negociere al mass-media”, a mai scris premierul australian.

Blocarea conținutului de pe platforma socială vine ca reacție la o propunere legislativă care i-ar obliga pe giganții tech Facebook și Google să negocieze cu companiile media și să plătească pentru conținutul de pe rețelele sociale.

Citește și: Facebook, proces antitrust împotriva Apple

Mișcarea dramatică a Facebook reprezintă o despărțire de Google, deținută de Alphabet Inc, după ce s-au unit de ani buni pentru a face campanie împotriva legilor. Ambii au amenințat că vor anula serviciile din Australia, dar Google a încheiat în schimb acorduri preventive cu mai multe puncte de vânzare în ultimele zile.

Google a refuzat să comenteze joi decizia Facebook

Legea australiană ar impune Facebook și Google să încheie acorduri comerciale cu știri ale căror legături conduc traficul către platformele lor sau să fie supuse unui arbitraj forțat pentru a conveni un preț.

Facebook a declarat în declarația sa că legea, care se așteaptă să fie adoptată de parlament în câteva zile, „înțelege în mod fundamental” relația dintre el și editori și se confruntă cu o alegere strictă de a respecta sau interzice conținutul de știri, potrivit Reuters.

Citește și: Obișnuință sau dependență: cum arată o zi fără Facebook