Facebook, proces antitrust împotriva Apple

Apple impune reguli pe care aplicațiile sale nu le respectă

Facebook pregătește un proces antitrus împotriva Apple, transmite Breit Bart. Motivul disputei dintre cei doi giganți ar fi faptul că Apple are practici anticoncurențiale, precum cea de a nu permite aplicațiilor „third party” de mesagerie să devină opțiunea standard.

Marea problemă pe care a explicat-o Facebook, dar și alți dezvoltatori de servicii de mesagerie, este că Apple îi forțează pe dezvoltatorii care înscriu aplicațiile în App Store să respecte reguli pe care aplicațiile Apple nu le respectă.

Într-un raport al The Information, citat de Breit Bart, se arată că  Facebook ar putea să nu încheie procesul împotriva Apple, potrivit unui grup familiarizat cu această situație și care și-a exprimat scepticismul în această privință. Mai mult, unii dintre angajați sunt îngrijorați de faptul că Facebook nu este o „victimă convingătoare”, având în vedere propriile probleme juridice ale companieii și folosirea greșită a datelor utilizatorilor, în trecut.

Totodată, CEO-ul Apple, Tom Cook a criticat polarizarea și dezinformarea de pe rețelele sociale, ce a dus la intensificarea conflictului dintre cei doi giganți. „A trecut mult timp să nu mai pretindem că această abordare nu vine cu un cost – de polarizare, de încredere pierdută și, da, de violență. O dilemă socială nu poate fi lăsată să devină o catastrofă socială”, a declarat Cook. Iar răspunsul celor de la Facebook nu a întârziat. „Apple se comportă anticoncurențial folosindu-și controlul asupra App Store pentru a beneficia de rezultatele lor pe seama dezvoltatorilor de aplicații și a întreprinderilor mici”.

De altfel, Apple insistă că nu partajează informaţii ale utilizatorilor pentru a le proteja intimitatea. Acesta ar fi al doilea mare proces antitrust contra Apple din ultimele luni, după cel intentat de Epic Games, creatorul lui Fortnite în 2020.

Miza celor de la Facebook nu ar fi despăgubiri ci schimbarea regulilor din App Store, fix ce vrea şi Epic Games. Cele două companii, Apple şi Facebook s-au mai războit în ultima vreme. Pentru început WhatsApp, serviciu operat de Facebook a acuzat Apple că are un dublu standard când vine vorba de etichetele data privacy pe iOS. Dezvoltatorii trebuie să înregistreze date despre informaţiile adunate de aplicaţiile lor şi acestea vor fi dezvăluite la instalare, potrivit Mobilissiomo.

Citește și: Signal a rămas fără „semnal”