Klaus Iohannis a tras un nou semnal de alarmă asupra abandonului școlar și problemelor existente în învățământul din mediul rural. Făcând referire la proiectul „România Educată”, șeful statului a declarat în discursul susținut la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România:

“Abandonul școlar, depopularea satelor și lipsa unor școli adecvate sunt probleme critice în România, iar rezolvarea acestora necesită o abordare integrată și pe termen lung”.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că, în învățământul românesc de la sat, autoritățile locale trenuie să se implice pentru a oferi soluții.

„Un alt subiect extrem de important la care vreau să fac referire este educația, un domeniu fundamental pentru viitorul României, care este, însă, marcat de numeroase disfuncționalități. Investiția în educație înseamnă investiția în viitor, iar copiii din mediul rural trebuie să beneficieze de aceleași condiții ca și cei care învață în marile orașe. Unul dintre obiectivele asumate prin proiectul „România Educată” este reducerea discrepanțelor dintre școlile din medii diverse, ceea ce presupune, evident, finanțarea adecvată a școlilor din mediul rural și politici de atragere a cadrelor didactice”.

Citește și: Controale la grădinițele și școlile postliceale private din București

Copiii din mediul rural au dreptul la condiții decente de învățare iar autoritățile locale ar trebui depună eforturi și să se concentreze pe asigurarea acestor condiții minime. Cu alte cuvinte, școala de la țară ar putea deveni o școală normal, desfășurată în condiții normale, dacă ar exista eforturi susținute și resurse alocate în acest sens.

„Depopularea satelor, abandonul şcolar, accesul la educaţia timpurie, lipsa spaţiilor de învăţământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluţiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autorităţile centrale, cât şi pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai „peticim”, ci să creăm programe concrete, gestionate riguros şi, mai ales, predictibil, prin care şcoala românească de la sat să ajungă şi ea în secolul 21”, a adăugat Iohannis.

#News