Ministerul Mediului vrea să lanseze programul „Rabla pentru Sobe 2024”

Peste 50.000 de români vor putea primi 100. 000 de lei prin programul „Rabla pentru sobe”.

Soba
Soba sursa fto pixabay

Românii care locuiesc la casă primesc un ajutor din partea statului pentru a schimba soba veche folosită in timpul iernii, potrivit observatornews.ro.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat posibila inițiere a unui program prin intermediul căruia sobele cu eficiență scăzută, de 20-25% să fie înlocuite cu sobe cu o înaltă eficiență energetică.

 Există multe case în România ce se încălzesc cu ajutorul sobelor vechi, dar ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea ca acestea să fie schimbate cu sobe cu o înaltă eficiență energetică, de 90%. Peste 50.000 de români vor putea primi 100. 000 de lei prin programul „Rabla pentru sobe”. Anunțul a fost făcut miercuri, 17 ianuarie, de către ministrul Mediului Mediului. Programul „Rabla pentru sobe” este menit să îi ajute pe beneficiari să înlocuiască sobele vechi, care nu mai dau randament, cu unele noi, mai eficiente.

 Programul este unul pilot și se adresează localităților din zonele montane din 28 de județe

Mai exact, este vorba despre Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea. Din total de 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane de locuințe se încălzesc cu lemne, în principal în mediul rural.

Restul de aproximativ 2,5 milioane de gospodării se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe. 

Ministrul Mediului a spus că bugetul total inițial este de 500 de milioane de lei și acoperă cheltuielile pentru aproximativ 50.000 de sobe. Instituția a realizat estimarea pentru dotarea fiecărei comune cu 50 de sobe. Practic, proiectul prevede finanțarea a 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei, inclusiv TVA.

Sobele noi achiziționate trebuie să aibă o putere nominală între 8 și 35 KW, cu un randament minim de 80%.

 „Primăriile se înscriu în program prin Administrația Fondului de Mediu, AFM. După publicarea listei cu primăriile acceptate, persoanele fizice care doresc să-și înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte.

Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, se arată în textul proiectului. Programul se va desfăşura într-un spaţiu digital, online, pe o platformă informatică dedicată, a mai precizat el. Ministrul a spus și ce criterii trebuie să îndeplinească oamenii dornici să beneficieze de acest program: să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea, să fie proprietarul respectivei locuinţe, să nu aibă datorii la stat. Vicepreședintele ANCOM: „TikTok este o problemă de siguranță națională”