#NEWS

Am tot vorbit despre cât lemn dispare, anual, din pădurile din România. Reformulez: despre cum tot dispar pădurile din România.

Se dezbate, se schimbă Codul Silvic, se schimbă Codul Penal, se fac campanii și se aruncă cu amenințări despre ce vor păți cei care taie, ilegal, pădurile. Se bat și se omoară pădurari. Se amenință activiști. Se caută soluții. Se dau soluții pe hârtie și rămânem cu un gust amar după fiecare soluție de gen.

Pentru că, într-un final, se pare că amenzile sau dosarele penale nu îi sperie pe ”hoții de lemne”.

Peste 2.300 de metri cubi de lemn, în valoare de peste 700.000 de lei, au fost confiscați în ultima săptămână, în urma unei acțiuni în județul Maramureș, anunță Poliția Română, pe Facebook.

Rezultatul? Două infracțiuni, pentru tăiere fără drept de arbori și furt de arbori și 48 de sancțiuni contravenționale

”Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de confiscare a 2.367 mc de material lemnos, în valoare totală de 724.397 de lei. Activitățile s-au desfășurat împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Neamț, Suceava și Vrancea, cu specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cu reprezentanți ai Gărzilor Forestiere Cluj, Focșani, Oradea, Ploiești, Suceava și Timișoara”, potrivit comunicatului.

Cu alte cuvinte: Poliția s-a dus și a făcut controale. A dat amenzi. A constatat infracțiunile. A pedepsit, în măsura în care poate pedepsi.

Lemnul rămâne tăiat. Nu vreau să mă gândesc câți alți copaci se tăiau, în altă parte, în timp ce se dădeau amenzile cu pricina.

Evident că Poliția nu poate fi peste tot, în orice moment. Dar, dacă se continuă să se taie lemn ca-n codru, cred că e timpul pentru o înăsprire drastică a pedepselor. Altminteri, nu știu cât va mai ține codrul din care se fură.

Citește și: Scrisoare deschisă către Iohannis: ”Dispare pădurea!”

#News