Captură video: Facebook/Regia Naționala a Pădurilor - Romsilva
Captură video: Facebook/Regia Naționala a Pădurilor - Romsilva

Membrii Romsilva au precizat că o acțiune de monitorizare a fost realizată în Parcul Natural Vânători Neamț.

Aici, Lică Balmoj, membru al Regiei Naționale a Pădurilor, a filmat un pui de zimbru

Întâlnire cu un zimbrișor, supravegheat cu atenție și protejat de restul turmei de zimbri adulți, într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț, momentul inedit fiind surprins de colegul nostru Lică Balmoj, aflat într-o acțiune de monitorizare”, se arată în textul publicat pe contul de Facebook.

Romsilva: ”Zimbrul a fost reintrodus în fauna României în anul 1958, la aproape două secole de la dispariția sa, de către silvicultorii români, prin aducerea, din Polonia, a doi zimbri, numiți Podarec și Polonka”

Potrivit membrilor Romsilva, zimbrul este cel mai mare animal terestru european. Acesta poate ajunge și la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, între 320 și 640 kg. Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceștia ating maturitatea.

Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț”, au explicat membrii Regiei Naționale a Pădurilor.

Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare

În egală măsură, Romsilva a precizat că Parcul Natural Vânători Neamț este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor.

Parcul se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare

Dintre acestea, 26.190 sunt hectare de păduri care acoperă versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.