Locuitorii unei comune din județul Arad nu mai aduc coroane de flori la înmormântări

Ei pun plicuri cu bani pentru familiile îndoliate în capela cimitirului.

 Decizie inedită luată în privința modului de organizare al înmormântărilor. Locuitorii comunei Ghioroc din județul Arad au răspuns pozitiv apelului lansat de primar de a renunţa la tradiţia cumpărării coroanelor de flori la înmormântări, ei donând  bani familiilor îndoliate. În afară faptului că sunt ajutate rudele decedaţilor, cantitatea de deşeuri adunate din cimitire s-a redus cu 70%, potrivit digi24.ro.

 Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, a declarat că de când a lansat acest apel, în urmă cu doi ani, la înmormântări sunt mult mai puţine coroane de flori naturale sau din plastic

Potrivit edilului, dacă la înmormântrile mai mari erau şi 50 de coroane pe mormânt, acum sunt în jur de  15. „Când colectăm deşeurile din cimitire nu mai avem trei maşini cu un total de 21 de tone de deşeuri, ci o singură maşină încărcată. Efectele sunt vizibile, oamenii au răspuns acestui apel al nostru şi pe lângă că ajută familiile îndoliate cu bani, oferindu-le în plic sumele cheltuite înainte pe coroane, ei ajută acum şi mediul pentru că produc mai puţine deşeuri, mai ales din plastic”, a spus edilul. 


Primăria a instalat la capela din localitate cutii speciale unde se pot depune plicurile cu bani, pe care le deschid rudele îndoliate după înmormântare

Lângă aceste cutii a fost trecut un mesaj în care se arată că un plic cu câteva cuvinte de condoleanţe şi o sumă de bani, reprezentând contravaloarea unei coroane de flori, va fi cel mai adecvat mod de a fi alături de familie. Potrivit mesajului, în cele mai multe cazuri, membrii familiei nu ştiu cine a adus coroane şi nici nu citesc mesajele de pe panglicile anexate coroanelor, iar aducând coroane, cei apropiaţi nu ajută cu nimic familia îndoliată, care, în aceste situaţii, are extrem de multe cheltuieli.

Primarul crede că şi administraţia locală are un câştig, deoarece „s-au redus sumele cheltuite pentru colectarea deşeurilor. Apelul primarului Corneliu Popi-Morodan a fost lansat în toamna anului 2020 pe reţelele de socializare, el subliniind că nu va fi interzisă folosirea coroanelor de flori.„Vrem să nu mai ajungem în postura de a aruncă sute de coroane. Recomandăm ca doar familia să aducă coroane, iar ceilalţi să pună un plic cu bani şi câteva cuvinte adresate familiei”, spunea atunci edilul.

Constatarea amiabilă în caz de accident se poate face și online