Constatarea amiabilă în caz de accident se poate face și online

Aplicația este conectată la toți furnizorii de polițe de asigurare tip RCA și se numește „Amiabilă”.

Șoferii din România vor putea completa constatarea amiabilă în caz de accident direct de pe telefon, începând de luni, 17 octombrie. ASF anunță că reglementarea „Amiabilă” online vine în ajutorul șoferilor implicați în accident, în număr de sute de mii anual, potrivit romaniatv.net.

Astfel, aceștia trebuie să completeze toate datele pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună

Prin intermediul acestei aplicații, se poate poate completa documentul de comun acord, fiind posibilă trimiterea actelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate. Aplicația Amiabilă dispune și de localizare prin GPS, care îi va ajuta pe șoferi dacă aceștia nu cunosc locul exact al accidentului. Amiabila este aplicația gratuită care digitalizează procesul unei constatări amiabile, putând fi descărcată atât pe Android, cât și pe IOS. 

 Aplicația trebuie descărcată, după care se crează un cont de utilizator (user email sau numar de telefon + parola), se apasă butonul „adaugă constatare”, care se găsește în secțiunea „Constatări”

Apoi se completează datele personale( se poate fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)) și datele privind momentul accidentului. Următorul pas este adăugarea fotografiilor de la locul impactului ( se poate selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul).  În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple în ultimă instanță. După parcurgerea acestor pași, șoferii semnează și trimit documentele către asiguratorii RCA.

Costurile construcției metroului de la Cluj-Napoca, mai mari cu 35%