În această duminica, pe 18 octombrie, va debuta „Artă și Patrimoniu”, un serial-emisiune ce va încorpora 48 de episoade de câte 25 de minute fiecare, în care vor fi prezentate cele mai frumoase locuri din România, aflate sub umbrela UNESCO. O emsiune cult, și la propriu și la figurat, întrucât aceasta se va orienta spre prezentarea spațiilor sacre, unice în țara noastră.

Nordul Moldovei, Maramureș și Oltenia vor fi străbătute virtual de telespectatori, timp în care vor viziona mini-documentare despre mănăstirile și bisericile Arbore, Pătrăuți, Voroneț, Probota, Sucevița Moldovița, Bârsana, Rogoz, Ieud Deal, Budești, Desești și Hurezi, satele cu biserici fortificate din Transilvania sau bisericile de lemn din Maramureș.

Proiectul cultural „Artă și Patrimoniu” este realizat de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, în parteneriat cu Trinitas TV, Asociația Culturală ”ArtHalle”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Comisia Națională a României pentru UNESCO și Institutul Cultural Român.

Alexandra Dobre, director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București

„Este un prilej excelent de a aduce în centrul atenției frumusețile și bogățiile țării, vestigiile arheologice, lăcașurile de cult și siturile românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt moșteniri culturale și istorice pe care le-am primit de la înaintașii noștri și pe care avem datoria să le păstrăm și să le promovăm. Vom realiza și un film documentar de prezentare a acestor comori ale României care va include secvențe reprezentative din emisiune și care va fi difuzat la sediile ICR și la Ambasadele României de pretutindeni. Dorim să suplinim nevoile culturale ale persoanelor de vârsta a treia și să le aducem raze de speranță și momente de bucurie sufletului și spiritului”, a fost parte din declarație.

Emisiunea va fi moderată de Nicoleta Zagura, expert UNESCO în Educaţie Artistică pentru Patrimoniu, inițatoare a acestui proiect cultural, prin Asociația Culturală ”ArtHalle”, concluzionând că discutăm despre omul potrivit, la locul potrivit.

”<<Artă și Patrimoniu>> are un scop educațional, informativ și de popularizare  a obiectivelor patrimoniului cultural din România. Este conceput ca un curs de istoria artei pe înțelesul tuturor și ilustra prin imagini grăitoare călătoriile virtuale în spațiile sacre din România, iar subiectele descrise și povestite în aceste lecții și călătorii virtuale se vor regăsi pe site-ul și pagina de FB a CSMB. Nu în ultimul rând, unul din scopurile proiectului este digitalizarea imaginilor obiectivelor patrimoniului cultural de importanță națională, regională și universală, pentru a servi ca material ilustrativ și de cercetare generațiilor viitoare.” – a spus Nicoleta Zagura.

Proiectul cultural „Artă și Patrimoniu” va debuta duminica aceasta la postul de televiziune Trinitas, la orele 20:30. Un proiect destinat atât iubitorilor de monumente sacre religioase, cât și celor interesați de istorie, patrimoniu și apartenență.

Citește și: Hollywood, punctul de start al unora, locul de visare al celor mai mulți

#News