Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă cazul primarului din comuna Mihai Viteazu pentru folosirea educației în scopuri politice. În prima zi de școală, primarul comunei Gheorghe Grameni a inaugurat „o școală nefuncțională pentru promovarea candidaților partidului”, la eveniment fiind prezent candidatul PNL la șefia Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

„Luni, 14 septembrie a.c., la o școală din comuna Mihai Viteazu s-a organizat o festivitate de inaugurare a unui corp nou, în ciuda recomandărilor ministrului educației și președintelui Klaus Iohannis de a nu organiza festivități la deschiderea anului școlar. La festivitate au participat și primarul localității, Gheorghe Grameni, împreună cu Mihai Lupu, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Constanța, iar cei doi au tăiat panglica împreună cu directoarea școlii”, se arată în comunicatul elevilor, citat de edupedu.ro.

Potrivit info-sud-est, directorul școlii, Mituța Borcan susține că primarul Gheorghe Grameni i-a cerut să organizez acestă festivitate, deși știa de recomandările ministerului Educației, pentru că primăria „îi mai ajută cu dezinfectanți”.

„Menționăm faptul că achiziționarea de produse sanitare este o responsabilitate a primăriei, acestea revenind prin finanțarea complementară, iar respectarea obligațiilor este o necesitate de bază, nu un prilej pentru organizarea de activități cu un caracter politic puternic și pentru folosirea elevilor în campania electorală. Mai mult decât atât, corpul respectiv era nefuncțional, deoarece construcțiile nu au fost terminate până la începutul anului școlar, o singură clasă din întreaga clădire fiind finalizată. Mai apoi, în singura clasă finalizată, candidatul Mihai Lupu a intrat însoțit de un grup de persoane, printre care un preot și un dascăl care nu purtau mască, așa cum se arată în fotografia din știrea menționată, punând astfel în pericol siguranța elevilor școlii”, se mai arată în comunicatul AEC.

Acțiuni pentru câștigarea capitalului politic

„În loc să se preocupe ca în unitățile de învățământ să existe toate condițiile necesare desfășurării orelor de curs în siguranță pentru elevi, primarii caută să organizeze tot felul de acțiuni pentru a câștiga capital politic. Educația este prioritară, mai ales acum în perioade critice, iar politicienilor le stă gândul doar la alegerile locale”, a declarat Andreea-Sabina Spatariu, președinte AEC.

Citește și: Pretendentul PNL la șefia CJ Constanța, ridicol în prima zi de școală

#News