Podul Miniciunilor
Podul Miniciunilor. Sursa foto: wikipedia.org

 Podul Minciunilor din Sibiu va fi reabilitat, au anunțat reprezentanții administrației locale, care au lansat o procedură în regim de urgență în acest scop, potrivit g4media.ro.

Podul Minciunilor atrage mii de turiști

Podul Miniciunilor este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din municipiu, fiind considerat a cincea cea mai importantă atracție turistică a Sibiului, după Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelică din Piața Huet și Muzeul Astra. Podul a fost construit în anul 1859, fiind amenajat deasupra străzii Ocnei, fiind declarat monument istoric în 2015. Odată cu începerea lucrărilor de reabilitare, podul va fi închis pentru o perioadă de maxim 45 de zile. 

Care sunt solicitările autorităților locale

Constructorii interesați pot transmite până vineri, 19 august 2022, oferta de efectuare a  lucrărilor de reparații în regim de urgență pentru punerea în siguranță a Podului Minciunilor. Autoritățile solicită ca lucrările să fie realizate în termen de 45 de zile de la semnarea contractului, valoarea acestora fiind estimată la 350.000 de lei, cu tot cu TVA. De asemenea, garanția solicitată pentru aceste lucrări este de un an. Autoritattile au luat decizia după ce în cursul lunii mai a fost nevoie de amplasarea unor plase sub pod, pentru protejarea trecătorilor de bucățile de tencuială sau de cărămidă care au început să se desprindă. Podul are o lungime totală de 12,3 metri, din care suprastructura are o lungime de 10,4 metri., Lățimea acestuia este de 6,8 metri, fiind un spațiu de șase metri între parapetele pietonale.

 În jurul numelui podului au apărut de-a lungul anilor numeroase legende, cea mai cunoscută fiind aceea potrivit căreia dacă o persoană spune o minciună cât timp se află pe pod, acesta se va prăbuşi

„O altă legendă, legată tot de târg, mai spunea că negustorii, ca să poată să intre, să-şi vândă marfa în târg, trebuiau să plătească o taxă. Iar în cazul găinilor, pentru găinile negre se plătea o taxă mai mică, iar pentru găinile albe, o taxă mai mare, deoarece acestea se spunea că ouau mai mult. Şi atunci negustorii, ca să-şi plătească taxa mai mică, vopseau găinile albe, în negre.”, a declarat Diana Stupariu, preşedintele Asociaţiei Ghizilor Turistici. Deoarece podul nu era construit pe piloni, el a fost denumit în germană Liegenbrücke, ceea ce însemna, în traducere, „podul culcat”.

Participare record la cel mai mare spectacol cu drone din România, desfășurat la Sibiu