Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) anunță că epidemia de rujeola din România a ajuns la 20.204 cazuri, din care 64 sunt decese. Numai în județul Cluj au fost depistate 11 cazuri noi în ultimele două săptămâni, cele mai multe din întreaga țară.

Epidemia de rujeolă a fost declarată în România încă din 2017, iar de atunci nu a fost declarată eradicată. șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, spune că numărul copiilor infectați e foarte mare și că părinții se fac, în cele mai multe cazuri, vinovați de răspândirea acestei, din cauză că refuză vaccinarea.

„Marea majoritate sunt copii sub vârsta de vaccinare de 9 luni, datorită unor refuzuri de vaccinare și deficiențelor din acest context epidemic de a se deplasa la medicii de familie. Doze de vaccin există, cu miile, dar această reticență a unor părinți a dus la apariția contextului actual. E de dorit ca părinții să răspundă prompt convocării medicului de familie după triajul telefonic. Se duce doar un părinte cu copilul și se face programarea în așa fel ca riscul să fie minim”, a explicat Mihai Moisescu.

Rujeolă sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare că o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceală. Boala se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeolă începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febra mare, după care apare erupția cutanata.

Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, cum ar infecțiile pulmonare joase, infecții ale creierului și infecții bacteriene secundare, acestea din urmă necesită tratament, antibiotic. Rujeolă poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin care oferă imunitate pe tot parcursul vieții. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva a trei boli infecțioase care dau și numele vaccinului: rujeolă, oreion și rubeolă.

Citește și: România nevaccinată: 20.000 de cazuri de rujeolă și 64 decese

HashtagNews.ro