Klaus Iohannis

Duminică a fost ziua decisivă a reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, dar liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene nu au ajuns la un acord în ceea ce privește împărțirea bugetului multianual al UE și planul de relansare economică. Astfel, președintele României, Klaus Iohannis, se întoarce în țară așa cum a plecat, cu multe vise și promisiuni, dar fără cecurile cu ștanța UE.

Cea mai mare miză a reprezentat-o valoarea fondurilor nerambursabile – 500 de miliarde de euro dar liderii țărilor membre UE au eșuat în toate cele trei zile ale reuniunii să ajungă la un acord/ compromis privind planul de relansare economică după pandemia de coronavirus. La finalul discuțiilor președintele Iohannis s-a declarat doar „moderat optimist” în legătură cu viitorul negocierilor și a subliniat că toate statele doresc încheierea unui acord.

„Iată că, după două zile și două nopți de negocieri, din păcate încă nu s-a putut ajunge la un acord pe viitorul exercițiu financiar și pe fondurile de revigorare, relansare economică. Vestea bună din toată negocierea, după părerea mea, este că toată lumea își dorește să ajungem la un acord. Dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat. Sunt teme foarte complicate, ca să se înțeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord”, a spus președintele Klaus Iohannis, duminică, într-o declarație de presă susținută la Bruxelles.

Șeful statului a mai precizat că nu se discută doar pe cuantumuri, adică pe sume, ci se discută foarte aprins și despre proporția între granturi, adică fonduri practic nerambursabile, și împrumuturi pentru fiecare țară și suma totală.

„Se discută foarte intens despre condițiile de acordare a acestor sume, așa-numitele condiții de gestionare sau de guvernanță a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naționale, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate.

Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăși este o temă care a dus la multe discuții. Ca și o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine.

Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mișcat într-un mod rezonabil, dar aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic.

Sunt moderat optimist, avem încă o șansă și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înțelegeri”, a mai declarat Iohannis, la Bruxelles. Klaus Iohannis a reamintit că România are nevoie de bani europeni pentru relansare economică, de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, dar și de fonduri substanțiale pentru agricultură. Reuniunea Conciliului European de la Bruxelles se va încheia duminică.

Citește și: Vin bani de la UE? Iohannis e optimist, PSD prezintă o realitate dramatică

HashtagNews.ro