Tudorel Toader foto Facebook

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader are soluții pentru începerea anului universitar, în condiții de siguranță, atât pentru profesori, cât și pentru studenți.

Astfel, rectorul Universitații Alexandru Ioan Cuza din Iași propune trei scenarii.

„Scenarii pentru începerea anului universitar !

1. Menținerea învățământului online. Specialiștii în educație arată cum învățământul online afectează substanța actului educativ, fiind lipsit de latura formativă.
2. Revenirea la normalitate, la învățământul față în față. Reprezintă varianta preferabilă, greu însă de sperat că va fi realizată.
3. Varianta mixtă, cu revenirea progresivă spre normalitate. Cu respectarea reglementărilor legale, a normelor de igienă și de distanțare socială, profesorul să desfășoare activitățile didactice normale, iar studenții care nu se încadrează în capacitatea amfiteatrului ori a sălii de seminar, prin rotație, să participe online, din alte amfiteatre, din biblioteci, ori din alt loc adecvat. La acest moment, cred în varianta mixtă!”, a scris Tudorel Toader pe pagina de Facebook.

UBB Cluj, varianta „hibrid” cea mai potrivită în perioada de pandemie

Rectorul Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, nu crede că este de așteptat ca noul an universitar să se desfăşoare normal, astfel că ia în calcul variante pentru studenți.

Scenariul pe care sperăm să-l putem implementa este să ne întoarcem la modalitatea clasică de predare şi atunci în Cluj automat vor veni mai mulţi studenţi decât am avut în 2019, fiindcă şi la admitere, în acest an, am avut cu aproximativ 3.000-4.000 de studenţi mai mult”, declarat Daniel David, citat de Agerpres.

„Scenariul hibrid este ca cei de anul I de la toate facultăţile să vină în Cluj, iar în cazul lor se vor ţine în regim clasic seminariile şi laboratoarele. Cursurile vor fi oricum online, fiindcă nu poţi să pui într-o sală de clasă 150 sau 200 de studenţi. Iar în ceea ce priveşte facultăţile experimentale şi vocaţionale, vom avea în variantă clasică şi activităţile din ultimul an de studiu, astfel încât să nu le afectăm şansa de a-şi face cercetările pentru tezele de licenţă şi disertaţie. Deci vor fi studenţi în Cluj, dar fără cei care sunt în anul II la licenţă sau în anul II la masterat”, a mai spus David.

Citește și: Mihai Craiu, despre începerea școlii. Trebuie să înceapă, dar în siguranță

#News