Expertul în călătorii Cezar Dumitru a reacționat la faptul că mai multe zboruri către destinații din Europa, Africa și Orientul Mijlociu au fost anulate. Decizia a fost luată de autoritățile române care se ocupă cu transportul aerian. Respectiva decizie a fost luată în seara zilei de joi, 16 iulie și a lăsat turiștii cu biletele în mână. Doar cu biletele. Fără vacanțe, fără planuri și fără centura de siguranță din avion. De asemenea, decizia s-a comunicat printr-un NOTAM (Notification to Airmen).

”Acest NOTAM a fost emis aseară (n.r. – 16 iulie) la orele 22.00, pe baza deciziilor luate de autorități ieri, care stipulează că zborurile spre țările care nu sunt exceptate de izolare și carantinare sunt interzise. Pe baza acestui act legislativ Romatsa a trimis către Eurocontrol, care gestionează cum NOTAM-urile, Eurocontrol a trimis mai departe către toate forțele implicate”, a declarat pentru Ziare.com Cezar Dumitru.

Catre ce țări sunt interzise zborurile:

– Suedia (Wizz Air si Blue Air)

– Portugalia (Wizz Air)

– Moldova (Tarom)

– Serbia (Air Serbia si Tarom)

– Emiratele Arabe Unite (Fly Dubay, Wizz Air)

– Qatar (Qatar Airways)

– Egipt (Tarom)

”Din ce știu acum se află în aer Fly Dubai dinspre Dubai și Qatar Airways dinspre Doha și sunt curios ce vor face. Cel mai probabil Qatar Airways va ateriza la Sofia pentru că, de fapt, aceea este o cursa Doha – București – Sofia – București – Doha.

Potrivit lui Cezar Dumitru, NOTAM-ul va fi ridicat când INSP va bagă o parte din țările de pe lista roșie pe lista verde. Nici asta nu știm, exact, când se va întâmpla. Cât de curând, sper eu.

”Toți cei care au avut bilete la zborurile anulate, companiile aeriene vor returna banii călătorilor în funcția de politică fiecăreia”, a mai afirmat Dumitru.

În funcție de politica firmelor, vor avea de așteptat mult și bine. Mă gândesc doar cât de greu se mișcă CFR-ul dacă e să-ți dea o centimă înapoi. Din experiență, pot spune că pot dura luni. Nu mă pronunț când vine vorba de avioane, dar l-aș putea menționa pe Sfântul Așteaptă.

Citește și: Țara care te plătește în valută, dacă iei coronavirus

#News