Gabriela Firea ASSMB

Numai în primele 24 de ore de la lansarea programului „Testăm pentru București”, faza dedicată cetățenilor care au programate în perioada imediat următoare vacanțe în țări precum Grecia, s-au înscris peste 8.000 de persoane. Reamintim că în ședința de miercuri a Consiliului General al Municipiului București a fost adoptată suplimentarea numărului de beneficiari ai proiectului „Testăm pentru Bucureşti”, de la 11.000 la 20.000 și includerea în rândul acestora și a bucureștenilor care călătoresc în scopuri turistice.

Înscrierile pe lista de așteptare a celor care vor să fie testați gratuit de COVID-19, în cadrul acestui program, au început de joi, la adresa vacanta2020@pmb.ro, iar testările vor începe efectiv, luni, 20 iulie, a anunțat Primarul General Gabriela Firea.

Cererea de includere va fi însoţită de copie CI şi/sau Certificat de naştere (în cazul minorilor sub 14 ani), precum şi documentele care atestă scopul turistic al călătoriei: copie bilet avion, bilet tren, rezervare hotelieră sau, în lipsa acestora, o declaraţie notarială pentru solicitant şi minorul/îi care îl însoţeste, document în care se va preciza dată sejurului. Beneficiarilor li se vor comunica, prin e-mail, împreună cu decizia, şi detaliile privind programarea în vederea testării voluntare RT-PCR – ora, data, clinica şi adresa centrului de recoltare la care au fost programaţi.

„Proiectul propus de mine și votat în Consiliul General prinde în rândul bucureștenilor. Am primit câteva mii de emailuri, iar colegii de la ASSMB au început deja programările. Într-un email sunt mai multe solicitări pentru mai multe persoane de a se testa.

Am calculat, până joi seara, la doar câteva ore de la demararea proiectului, erau în jur de 8.000 de persoane care vor să se testeze prin programul lansat de Primăria Capitalei, teste gratuite cu aparate Real Time PCR necesare pentru a intra în Grecia sau în alte țări care le solicită.

E normal ca acum să aibă prioritate cei care pleacă în câteva zile în vacanță, iar cei care, să spunem, pleacă în august, bineînțeles că se vor testa cu 3-4 zile înainte de data plecării, astfel încât buletinul de analize să fie valabil”, a declarat Gabriela Firea la un post de televiziune.

Testarea gratuită a bucureștenilor pentru depistarea Sars-Cov-2 sunt efectuate cu aparate Real Time (RT)-PCR, se realizează prin exudat nazal și se efectuează în 12 clinici private și de stat cu care Primăria Capitalei are parteneriate. Unităţile afiliate au obligaţia, conform contractului, să efectueze testarea RT-PCR şi să transmită raportul testării în maximum 48 de ore de la data şi ora recoltării, atât în limba română, cât şi în limba engleză.  În cazul în care solicitantul căruia i s-a aprobat cererea nu s-a prezentat la data şi ora programării, acesta va pierde dreptul de a se testa în cadrul proiectului, a mai transmis abriela Firea.

Citește și: Firea: „Imagini spectaculoase, în premieră, cu ultimele finisaje ale Podului Ciurel”

HashtagNews.ro