FOTO facebook
FOTO facebook

Tadatoshi Akiba, fost primar al Hiroshimei, l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin să nu folosească armele nucleare în războiul cu Ucraina, lansând încă de la începutul lunii martie o petiție prin care cere liderilor lumii să declare că nu vor folosi arme nucleare în acest conflict.

Acesta a amintit de victimele bombardamentelor atomice americane din 1945, de la Hiroshima și Nagasaki. Fostul primar a precizat că locuitorii orașelor au trecut prin „iad” și o „realitate îngrozitoare căreia au reușit să-i supraviețuiască.”

Putin a amenințat că va folosi arma nucleară

De asemenea, Akiba i-a invitat pe liderii lumi să viziteze cele două orașe bombardare de americani în 1945 pentru a înțelege ce înseamnă folosirea unei bombe atomice asupra populației.

Mai mult, fostul primar i-a cerut premierului japonez să organizeze o întâlnire cu Putin și șefii statelor vestice pentru a le transmite revendicările persoanelor care au supraviețuit bombei atomice, aceștia cerând în repetate rânduri abolirea lor.

Akiba susține că premierul nipon va avea puterea de a-i convinge pe liderii lumii să renunțe la folosirea armelor nucleare și la distrugerea lor pentru o lume mai sigură. Petiția pe care a lansat-o fostul primar al Hiroshimei a strâns aproape 100.000 de semnături, obiectivul fiind de 150.000.

Totodată, Akiba a criticat în termeni duri declarațiile fostului premier nipon, care a îndemnat semnarea unui aranjament de partajare nucleară cu Statele Unite. Acesta a spus că o astfel de decizie ar fi provocatoare pentru vecinii Japoniei și ar putea duce la un război.

O astfel de „retorică generatoare de conflict nu ar trebui folosită cu uşurinţă, mai ales de către un fost prim-ministru”, a spus Akiba, potrivit Digi24.

Reamintim că în urmă cu 77 de ani, mai exact în 1945, americanii au bombardat orașele Hiroshima și Nagasaki cu bombe atomice.

Vladimir Putin, victima americanilor. Ce spune presa din China despre conflictul ruso-ucrainean