Alimentele vor deveni un lux în această primăvară! Avertismentul fermierilor români

Prețurile alimentelor s-ar putea tripla în câteva săptămâni

Multe produse alimentare ar putea deveni un lux! Din cauza creșterii prețurilor la energia electrică, gaze naturale, îngrășăminte chimice, prețurile alimentelor s-ar putea tripla în câteva săptămâni, avertizează producătorii agricoli. Ei susțin că, dacă dacă nu sunt luate măsuri de sprijin în cel mai scurt timp, efectele vor fi devastatoare.

Alimentele s-au scumpit cu peste 7%, în ultimele 12 luni, potrivit datelor INS. Pe primele trei locuri în topul scumpirilor sunt uleiul, cartofii și mălaiul.

Ministrul Agriculturii a declarat că principala cauză a scumpirilor este criza energetică.

„Scumpirile la energie și gaze naturale și modul haotic în care s-a liberalizat piața energetică a cauzat un bulgăre care s-a tot rostogolit și lovește tot mai multe sectoare”, a precizat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Fermierii avertizează că prețurile alimentelor vor exploda.

„S-ar putea să se și tripleze. Problema este că puterea de cumpărare nu există. Noi putem să le triplăm, dublăm, să le facem de 10 ori mai mari. Cine mai cumpără? Dacă într-o lună Guvernul nu intervine rapid nu vom avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri, vom avea șomaj. Va fi un efect atât de mare pe care nu-l va mai controla nimeni”, a declarat Ștefan Nicolae, președintele Agrostar.

Anul a început cu secetă, prețuri foarte mari la îngrășăminte chimice, la energia electrică, avertizează fermierii.

Preţurile vor creşte treptat în următoarele luni

Economiştii Băncii Naţionale estimează că preţurile vor creşte treptat în următoarele luni. Potrivit acestora, în luna aprilie inflaţia ar putea atinge 11,2%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în perioada ianuarie 2021- ianuarie 2022 sunt uleiul alimentar( 25,76%), cartofii( 25,67%), mălaiul( 17,02%0,margarina (13,05%), făina(12,81%), pâinea(10,99%).

Banca Națională a României (BNR) se așteaptă ca inflația să depaseasca11% în perioada aprilie-iunie, adică după terminarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Scumpirile vor continua și în primele luni de vară, perioadă în care inflația va rămâne peste 10%, estimează BNR.

Citește și: Iarna în SUA: rafturi goale, lipsă de alimente și cele mai scăzute temperaturi