România religioasă se menține pe același trend ca și anul trecut, când a fost realizat primul „Barometru al vieții religioase”, un sondaj de opinie realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și CCSLARICS (Centrul de Cercetări Sociologice LARICS), sub egida Secretariatului de Stat pentru Culte.

Concret, 83% dintre români se consideră sigur sau mai degrabă persoane religioase, în timp ce numai 23% merg la biserică o dată pe săptămână sau mai des, iar 31% merg ocazional, la unele sărbători sau evenimente din familie.

Cum și acest an a fost sub semnul pandemiei și al restricțiilor, dar și al campaniei de vaccinare împotriva Covid, parte dintre întrebările prezentului barometru au vizat și aceste aspecte.  Astfel, 41% dintre români au confirmat că este „normal ca activitățile bisericilor și cultelor religioase să aibă restricții”, în timp ce 57% consideră că „biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării, pentru că nu este treaba ei”. Doar 12% dintre români consideră că oamenii credincioși nu ar trebui să se vaccineze. 72% dintre români spun că vaccinarea nu este împotriva credinței/religiei.

Opiniile sunt împărţite în privinţa întrebării „Este normal ca Biserica să recomande credincioşilor să se vaccineze împotriva COVID-19”, 22% dintre participanţii la studiu fiind total de acord, iar 34,7% se declară în dezacord total cu această afirmaţie.

Întrebați care este motivul pentru care biserica este prezentată negativ în presă, 17% au afirmat că „majoritatea jurnaliștilor și formatorilor de opinie nu sunt persoane religioase”, în timp ce 48% pentru că „presa exagerează unele probleme din activitatea de zi cu zi a Bisericilor/cultelor”. La varianta prezentării pozitive, 13% au spus că jurnaliștii sunt persoane religioase, iar 49% pentru că „în general vbisericile fac lucruri bune în societate”.  

Cât privește cea mai dezbătută construcție religioasă din România, 28% consideră că este normal ca statul să sprijine construcția Catedralei Mântuirii Neamului, aceasta fiind un „reper religios important pentru poporul român” (36%), mai mult, că „trebuie săp devină un obiectiv turistic internațional” (44%), dar și că este „normal ca o țară creștină să aibă un simbol religios înportant în capitală” (43%).

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese, verificate și analizate în perioada 3 decembrie – 14 decembrie 2021 în București și în toate județele României, pe baza unui chestionar telefonic.

Citește și: Românii, credincioși dar nu prea merg la biserică