Șeful statului, Klaus Iohannis a afirmat, într-o conferință de presă de la Cotroceni, că trebuie găsită o soluție pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu Covid, în contextul în care România a ajuns miercuri la un nou „vârf”, cu aproape 5.000 de cazuri, dar mai mult, că așa-zisul lockdown nu este o soluție pentru asta. Totodată, acesta este de părere că este nevoie de continuarea acțivităților esențiale, fie că vorbim de școală, viață socială sau alegeri, totul cu respectarea măsurilor impuse autorități.

„În acest moment nu discutăm la nivel de conducere a statului despre un așa-numit lockdown. Adică închiderea tuturor activităților, ci căutăm soluții pentru prevenirea răspândirii, dar continuarea activităților esențiale, în acelasi timp. În această abordare trebuie să încadrăm și continuarea democrației în România. Fără alegeri nu există democrație. Trebuie să ne alegem un nou Parlament, în condiții speciale. În același timp trebuie să creștem numărul de locuri de la ATI în spitalele care pot primi bolnavi de COVID. Ce facem? Închidem țara două săptămâni? După care ce facem? Iar trebuie să începem de la zero. Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și peste o lună, două și dacă oamenii de știință vor găsi un vaccin, sper destul de repede”, a spus președintele.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/382411906127986/

În ceea ce privește carantinarea Bucureștiului sau a altor localități cu indicele de infectare de peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, Iohannis a precizat că decizia trebuie să vină de la experți.

„Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitala sau județe întregi. Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului”, a susținut șeful statului.

Citește și: Iohannis: „Alegerile parlamentare nu se pot amâna”

#News