Obiecte antice furate din colecţiile unei celebre universităţi australiene, descoperite de poliția italiană

Printre obiecte se află și o amforă veche de 2.500 de ani

Amfora
Amfora sirsa foto pixabay

Detectivii de artă italieni au descoperit comori antice furate din colecţiile unei prestigioase universităţi australiene şi cred că unul dintre artefacte a fost scos ilegal din ţară în grămezi de paste, a anunţat vineri instituţia, potrivit g4media.ro.

Universitatea Naţională Australiană (ANU), situată în Canberra, a declarat vineri că lucrează cu „o echipă specializată în arta” carabinierilor italieni pentru a returna piesele nepreţuite.

Printre lucrările furate descoperite în muzeul de antichităţi al universităţii se numără o amforă veche de 2.500 de ani, care îl înfăţişează pe zeul grec Heracles în luptă cu miticul leu din Nemeea. Poliţia italiană a înţeles că obiectul a fost furat înainte de a fi trimis în Australia, atunci când a descoperit o veche fotografie Polaroid a amforei  în timp ce investiga un hoţ de artă anonim. Universitatea din Canberra a declarat că a achiziţionat vaza cu „bună-credinţă” la o licitaţie Sotheby’s în 1984 şi că este „mândră” să lucreze cu anchetatorii italieni pentru a o returna proprietarului său de drept.

Conservatoarea Muzeului australian, Georgia Pike-Rowney, a descris vaza, care datează din anul 530 î.Hr., drept un „exemplu uluitor” de măiestrie antică mediteraneană.

Carabinierii au identificat şi o farfurie de peşte roşu furată din regiunea italiană Puglia, ceea ce i-a condus la David Holland Swingler, un dealer american de artă şi importator de alimente cunoscut pentru un modus operandi culinar. „În timpul călătoriilor sale în Italia, David Holland Swingler şi-a cumpărat proviziile direct de la „tombaroli”, „jefuitorii de morminte” care efectuează săpături ilegale”, a spus Pike-Rowney. Swingler „apoi a introdus produsele de contrabandă în Statele Unite, ascunse printre pachetele de paste şi alte produse alimentare italiene”. „Dezbaterile privind restituirea obiectelor antice au devenit importante în ultimii ani, în condiţiile în care instituţiile din întreaga lume se confruntă cu moştenirea practicilor folosite pentru a construi colecţii”, a spus Pike-Rowney. Guvernul italian a fost de acord să împrumute temporar vaza şi farfuria de peşte universităţii până când acestea vor fi returnate la o „dată ulterioară”. Cornuri mucegăite distribuite în școlile din Vâlcea