România va trece la ora de vară în ultima sâmbătă din luna martie

Parlamentul European își dorește să elimine definitiv schimbarea orei, motivat de o serie de studii care ar arăta că practica produce un adevărat dezechilibru la nivelul organismului.

România va trece la ora de vară  la finalul lunii martie, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Mai exact, în noaptea de 25 spre 26 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00, astfel că vom dormi cu o oră mai puțin în ultimul weekend al lunii. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie, potrivit antena3.ro.

De-a lungul anilor au existat numeroase discuții cu privire la renunțarea la schimbarea orei. Parlamentul European își dorește să elimine definitiv schimbarea orei, motivat de o serie de studii care ar arăta că practica produce un adevărat dezechilibru la nivelul organismului.

Cu toate acestea, țările membre UE nu au ajuns încă la o decizie unanimă. În februarie 2018, Comisia Europeană a evaluat directiva privind schimbarea sezonieră a orei, primind 4,6 milioane de răspunsuri. 84% dintre respondenți au fost de acord cu renunțarea la schimbarea orei. În 2019, un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut. 

Iniţial, Comisia Europeană a dorit să impună la renunţarea la această practică din 2019, dar rapiditatea demersului a întâmpinat rezistenţă din partea unora dintre statele membre, așa că s-a stabilit ca termen final anul 2021

Statele au început să treacă de la ora standard de iarnă la cea de vară în timpul Primului Război Mondial, pentru a reduce costurile energiei – o oră cu lumină naturală în plus reducea timpul petrecut seara cu luminile aprinse .Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Reţea de persoane care ar fi ucis cai pentru a-i exporta, cu acte false, anchetată de procurori