Rafila anunță că Sănătatea are bani alocați numai până în luna noiembrie

„Lipsa medicamentelor, de exemplu, pentru pacienţii HIV nu este acceptabilă”, a subliniat social democratul

Social democratul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă și afirmă că rectificarea bugetară a fost acordată şi sistemului de sănătate, atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, „însă noi suntem foarte preocupaţi de faptul că, în urma acestei rectificări bugetare, există deficite mari de finanţare la programele de sănătate”.

Alexandru Rafila: „Finanţarea este asigurată până în luna noiembrie şi există această informaţie că în luna noiembrie va fi o nouă rectificarea bugetară care să completeze fondurile necesare”

Alexandru Rafila a mai spus că, din experiența sa acumulată în administrație, poate să afirme faptul că „alocarea de fonduri la sfârşitul anului de multe ori face inoperante aceste fonduri şi există un risc major la nivelul programelor naţionale”, a spus Rafila, aflat la sediul PSD.

„De ce s-a întâmplat acest lucru? Cred că ar trebui făcută o analiză foarte serioasă şi ar trebui să reflectăm încât să nu se întâmple o situaţie similară şi în cursul acestui an sau în cursul anului viitor, pentru că aceşti pacienţi, în mod evident, au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale”, a mai spus acesta, adăugând că pacienții de multe ori au fost trataţi tardiv şi lucrul ăsta ar fi avut o consecinţă nefastă, „pentru că am ajuns să avem probabil unul dintre cele mai mari procente de mortalitate la pacienţi cu cancer din UE. Eu sunt convins că ceea ce facem noi astăzi, nu ştiu dacă este neapărat un semnal de alarmă, dar este o preocupare pe care o avem în mod constant de asigurare a finanţării programelor de sănătate fără întârzieri, încât să nu existe întreruperi la tratamente. (…) Lipsa medicamentelor, de exemplu, pentru pacienţii HIV (…) nu este acceptabilă, mai ales că sunt categorii de pacienţi la care tratamentul nu se poate întrerupe, orice întrerupere înseamnă agravarea bolii şi înseamnă costuri mult mai mari pentru sistemul de sănătate”, a mai explicat medicul Alexandru Rafila.

Citește și: Orban: Președintele PNL „este… nu full option, full time”