Rusia și Statele Unite ale Americii iau în calcul un schimb de prizonieri

Potrivit surselor de la Kremlin, Whelan ar fi fost prins în timp ce afla într-o cameră de hotel din Moscova, având asupra sa documente oficiale

Rusia şi Statele Unite ale Americii s-ar afla, în acest moment, în tratative, cu privire la un posibil schimb de prizonieri, în care ar putea fi eliberat inclusiv Paul Whelan, membru important al marinei SUA, închis pentru suspiciunea de spionaj. Decizia ar putea fi luată în două sau trei luni, transmite Reuters.

Paul Whelan deține multiplă cetățenie, printre care americană, britanică, canadiană şi irlandeză și a fost condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare cu executare pentru acuzația de spionaj, în luna iunie a anului 2020, cu toate că Whelan a susținut că acuzațiile nu sunt adevărate, suspectând că, în realitate, ar fi vorba despre o înscenare.

Washingtonul a cerut eliberarea lui Whelan, Rusia se mai gândește

Potrivit surselor de la Kremlin, Whelan ar fi fost prins în timp ce afla în Moscova, având asupra sa documente oficiale de natură clasificată, într-o cameră de hotel din capitala rusă. Acesta a fost reținut de agenții Serviciului Federal de Securitate.

Vladimir Zerebenkov, avocatul lui Paul Whelan a declarat că discuţiile referitoare la un schimb de prizonieri între Rusia și Statele Unite ale Americii sunt în toi, Whelan putând fi unul dintre cei predați în SUA, cu toate că ambasada americană nu a făcut niciun comentariu în acest sens.

Avocatul său a mai spus că nu poate ști cu siguranță dacă de acest aranjament ar beneficia și Trevor Reed, un alt membru al marinei americane care, la rândul lui, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în Rusia.

Washingtonul este de părere că arestarea celor doi este „un teatru al absurdului”

Cu toate că Statele Unite ale Americii susțin că reținerea celor doi membri ai marinei americane este ilegală, întrucât nu ar exista probe doveditoare, Ministerul rus de Externe susține contrariul, adăugând că cei doi nu sunt deloc nevinovați, ba dimpotrivă, că acestora li s-ar picta o imagine nemeritată în Occident, de martiri.

Citește și: Kremlinul dezminte „răcirea” relațiilor dintre Rusia și UE