Alexandru Rafila, recomandare pentru părinţii ai căror copii au simptome uşoare ale unor viroze: Ar trebui să evite deplasările la camerele de gardă

Ministrul Sănătăţii cataloghează drept „preocupantă” situaţia privind virozele respiratorii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le recomandă părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze să încerce să evite deplasările la camerele de gardă dacă copilul nu este deshidratat. Alexandru Rafila a subliniat că, în cazul copiilor care au simptome „relativ uşoare”, trebuie avut în vedere raportul dintre beneficiile prezentării la camera de gardă a unui spital şi riscul contractării altor virusuri, potrivit g4media.ro.

Ministrul Sănătăţii cataloghează drept „preocupantă” situaţia privind virozele respiratorii, el recomandând părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze respiratorii să încerce să se adreseze mai întâi medicului de familie sau, dacă merg la spital, să caute să evite să facă acest lucru în zilele de weekend.

 „E o situaţie preocupantă, nu putem nega evidenţa şi nici nu avem de ce să facem acest lucru. În general, atunci când este un sezon gripal – la fel a fost şi în 2018-2019 – există o perioadă critică în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale. Rugămintea şi sfatul meu este ca dacă infecţia durează de câteva zile sau evoluează necorespunzător din punctul de vedere al părinţilor, după ce s-au adresat la medicul de familie, să încerce să acceseze serviciile medicale mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend pentru că, într-adevăr, în weekend sunt mai limitate din punct de vedere al accesabilităţii”, a afirmat duminică Alexandru Rafila.

Acesta a subliniat că o simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe, deoarece „beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze”. Alexandru Rafila a mai explicat că viroza evoluează în timp, că nu există „o reţetă minune” şi că la unii pacienţi tratamentul are eficacitate mai bună, în timp ce la alţii eficacitatea este limitată. Peste 1.900 de tineri români de 18 ani se vor plimba gratuit cu trenul în Europa