Sursa foto: GSP.RO

Novak Djokovic, liderul mondial, a pierdut apelul privind anularea vizei și va trebui să părăsească Australia în cel mai scurt timp, relatează BBC. Astfel, sârbul ratează șansa de a intra în lupta pentru al zecelea titlul de la Australian Open, unde este campion en-titre. Mai mult, Djokovic nu va avea voie timp de trei ani să intre în Australia, decât în anumite circumstanțe.

Judecătorii federali i-au respins recursul după ce guvernul i-a anulat viza pentru a doua oară în această lună din motive de sănătate publică. Guvernul a susținut că sârbul în vârstă de 34 de ani, care nu este vaccinat împotriva Covid-19, reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică.

 În timpul ședinței de duminică în fața unui complet de trei judecători, apărarea lui Djokovic a susținut, fără succes, că motivele invocate de guvern sunt „invalide și ilogice”.

De altfel, duminică noapte (ora României), organizatorii de la Australian Open au anunțat programul primei zile a turneului. Deși procesului lui Djokovici nu se încheiase, acesta era programat să joace luni, la ora 12.00 (ora României) cu conaționalul său, Miomir Kecmanovic, în ultimul meci din sesiunea de seară de pe Rod Laver Arena. Cum „Nole” va fi expulzat, potrivit deciziei instanței, locul acestuia pe tabloul principal va fi luat de un „lucky-loser”.  

Captură ausopen.com

Nicholas Wood, avocatul lui Djokovic, a afirmat, vineri, că decizia ministrului Alex Hawke de a-i anula viza jucătorului sârb este una „iraţională”, acuzând autorităţile australiene că au luat această decizie bazându-se pe faptul că Djokovic ar putea produce un val de reacţii „anti-vaccinare”, având în vedere că el nu s-a vaccinat.

De altfel, presa sârbă acuză autoritățile australiene că au luat această decizie din motive politice, dat fiind faptul că peste trei luni, la Antipozi, au loc alegeri generale. Mai mult, susțin sârbii, „această decizie este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari scandaluri sportive din secolul XXI”, potrivit Sport Blic, citat de Digisport.

Citește și: Novak Djokovic, audiat în regim de urgență de autoritățile australiene