Novak Djokovic

Liderul mondial al tenisului masculin, sârbul Novak Djokovic, a solicitat și obținut o audiere de urgență în fața autorităților australiene, după ce vineri i-a fost anulată și a doua sa viză de Australia, transmit agențiile internaționale de presă, relatează Agerpres. Urgența este dată și de faptul că luni, 17 ianuarie, primul turneu de Grand Slam al anului urmează să înceapă, iar potrivit tragerii la sorți a tabloului prinicipal, ce avut loc joi, cu ceva întârziere, Djokovic este cap de serie și îl va avea ca adversar pe conaționalul său, Miomir Kecmanovic.

Nicholas Wood, avocatul lui Djokovic, a afirmat, vineri, că decizia ministrului Alex Hawke de a-i anula viza jucătorului sârb este una „iraţională”, acuzând autorităţile australiene că au luat această decizie bazându-se pe faptul că Djokovic ar putea produce un val de reacţii „anti-vaccinare”, având în vedere că el nu s-a vaccinat.

De altfel, presa sârbă acuză autoritățile australiene că au luat această decizie din motive politice, dat fiind faptul că peste trei luni, la Antipozi, au loc alegeri generale. Mai mult, susțin sârbii, „această decizie este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari scandaluri sportive din secolul XXI”, potrivit Sport Blic, citat de Digisport.

„Şederea nevaccinatului Novak Djokovic la Melbourne şi apariţia lui la Grand Slam a fost, mai presus de toate, un PR dezastruos pentru politicienii australieni aflați la putere. Alegătorii lor trăiesc de doi ani sub una dintre cele mai stricte reguli din lume. În ciuda faptului că peste 80% din populație a fost revaccinată, Australia este o insulă, izolată de alte teritorii, așa că fiecare nou vizitator care ajunge în această țară trece printr-un control mult mai strict. (…) Autoritățile australiene pur și simplu nu au îndrăznit să-și permită o astfel de sinucidere politică”, au mai scris cei de la Sport Blic.

Viza de Australia a cetățeaului Novak Djokovic a fost anulată „din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură”’, a anunţat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke.

„Mi-am exercitat astăzi puterea conform secţiunii 133C(3) din Legea Migraţiei pentru a anula viza deţinută de domnul Novak Djokovic pe motive de sănătate şi ordine, în baza faptului că era în interesul public să procedez astfel. Această decizie vine după ce Curtea Federală a decis la 10 ianuarie 2022 anularea unei hotărâri prealabile din motive de echitate procedurală.

În luarea acestei decizii am luat în calcul cu atenţie informaţii oferite de Departamentul de Interne, Poliţia de Frontieră şi de domnul Djokovic.

Guvernul Morrison este dedicat ferm protejării graniţelor Australiei, în special în ceea ce priveşte pandemia de Covid-19.

Le mulţumesc reprezentanţilor Departamentului de Interne şi Poliţiei de Frontieră, care muncesc în fiecare zi pentru a servi interesele Australiei în condiţii din ce în ce mai dificile”, este comunicatul semnat de Hawke.

Fostul antrenor al Simonei Halep, australianul Darren Cahill a răspuns într-un „twit” că nu este deloc bucuros de situația în care se află liderul mondial.

„Nu. Deloc. Toată lumea a greșit și a ieșit un dezastru. Novak, Tennis Australia, guvernul Victoriei, guvernul federal. Ar fi trebuit să se ia o decizie dură, ținând cont prin ce au trecut australienii. Fă-ți vaccinul și vino să joci la Australian Open. Dacă nu, poate ne vedem în 2023. Nu este loc de interpretări”, a scris Darren Cahill pe contul său de Twitter.

Citește și: Djokovic admite că a greșit, dar speră să rămână în Australia