Nereguli privind salubrizarea în 65% din comunele judeţului Călăraşi

Primăriile localităților au fost amendate în urma unui control al Gărzii Județene de Mediu

Localitatea Roseti
Localitatea Roseti sursa foto pag de FB Garda Nationala de Mediu

Comisarii Gărzii de Mediu Călăraşi au verificat salubrizarea localităţilor, 36 dintre cele 55 de primării fiind amendate. Valoarea totală a sancţiunilor depăşeşte 500.000 de lei, unele primării fiind amendate şi în trecut, potrivit g4media.ro.

”Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Călăraşi a desfăşurat un control la nivelul întregului judeţ, ca urmare a tematicii naţionale, având ca obiectiv starea de salubrizare a localităţilor. În cadrul acestui tematic, au fost sancţionate 36 de UAT-uri, din cele 55 ale judetului. Valoarea totală a amenzilor a fost de 525.000 lei”, anunţă Garda Naţională de Mediu

Instituţia precizează că sancţiunile nu au legătură cu edilii care conduc primăriile.

”Garda de Mediu nu sancţionează Unităţile Administrativ Teritoriale în relaţie cu primarii care le conduc. Ci aplică sancţiuni în funcţie de gradul de îndeplinire a obligatiilor care le revin, în mod legal, în ceea ce priveşte starea de salubritate a localităţilor şi gestionarea deşeurilor”, a transmis Garda de Mediu.

Instituţia relatează ”o situaţie mai puţin plăcută”, în comuna Roseţi, unde managementul deseurilor nu ajunge la un nivel acceptabil.

”Anul trecut a primit o amendă de 15.000 lei, exact pentru gestionarea deficitară a deşeurilor. Anul acesta, în luna iunie, comisarii GNM s-au deplasat la UAT Roseţi, în urma unei sesizări care reclama aerul irespirabil din localitate provenit din arderea unor deşeuri abandonate pe o suprafaţă de aprox. 5000mp. Urmarea a fost că Primăria a fost amendată cu 50.000 lei.

În contextul controlului tematic menţionat la început, comisarii Gărzii de Mediu Călăraşi au constatat depozitări necontrolate de deşeuri pe un teren de aprox. 3000mp aflat în proximitatea Braţului Borcea al Dunării. În cazul unei inundaţii, toate deşeurile respective ar fi fost luate de ape, ajungând direct în Dunăre”, au precizat comisarii de mediu.

Comisarii au anunţat că primaria a fost din nou amendată, cu 25.000 lei, pentru aceleaşi încălcări ale legislaţiei de mediu.

”Garda Naţională de Mediu atrage atenţia că obligaţia de protecţie a mediului este a tuturor persoanelor fizice şi juridice şi este independentă de orice factor subiectiv. Ne exprimăm speranţa că toţi cei care fac obiectul controalelor noastre vor înţelege necesitatea de a corecta neregulile constatate, nu doar pentru a evita contravenţii, ci pentru a contribui la un mediu curat şi la sănătatea populaţiei. Şi, în final, atragem atenţia că recidiva în contravenţie poate fi încadrată ca infracţiune”, a mai transmis sursa citată. Circulație dificilă în anumite județe din cauza ceții