Au existat numeroase studii cu privire la transmiterea virusului, însă experții au ajuns la concluzia că infecția cu Covid-19 nu provine de la suprafețe. Un studiu al profesorilor americani a stabilit care ar fi principala cale de infectare, riscul apărând, cu precădere, în cadrul reuniunilor, petrecerilor și mai puțin în cazul atingerii suprafețelor.

Infectarea cu noul coronavirus prin intermediul unor suprafețe este neglijabilă, cred trei profesori de la universități din Statele Unite.

Într-o opinie publicată în The Washington Post, experții spun că nu există până acum niciun studiu care să arate că virusul poate fi luat de pe suprafețe. Principala cale de transmitere este cea aeriană.

Desigur, coronavirusul poate fi prezent pe birouri, bancnote, mânerele ușilor și barele mijloacelor de transport în comun, locuri de unde ne putem infecta dacă ducem mâinile în apropierea nasului sau a gurii.

Calitatea aerului și atmosfera joacă un rol fundamental

Silviu Gurlui este profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza și, ca orice expert, insistă pe evitarea locurilor aglomerate și pe obligativitatea purtării măștii. Masca ne apară, dar trebuie să fim atenți la calitatea acesteia și la modul în care o purtăm. Există situații și locuri (mall-urile, mulțimile sau mijloacele de transport în comun), unde spațiul este închis și nu există o bună ventilație. În aceste spații, riscul de infectare este unul major chiar dacă purtăm masca în mod corect.

”Nimeni nu poate garanta că aceste suprafețe nu mai conțin câteva urme cu acest virus și nu ne putem infectă. Trebuie precauție. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că așa este normal.

Calitatea aerului și atmosfera joacă un rol fundamental. Mai important decât suprafețele, dar e adevărat, aerul este foarte important. Spațiile închise trebuie aerisite. Trebuie să fim precauți când suntem în apropierea mai multor persoane”, a declarat Silviu Gurlui, cu privire la transmiterea coronavirusului.

Citește și: „Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown”

#News