Puya cere societății să-i accepte faptul că el nu-i poate accepta pe alții

Vrea să se exprime „liber”, însă se simte atacat atunci când alții nu-s de acord cu el

Foto: preluare PRO TV

Prin anii ’90 auzeam, pentru prima oară, de Puya și de La Familia lui. În timp ce toate colegele mele de școală suspinau și își lipeau deasupra paturilor postere cu el și cu ochișorii lui baby-blue, eu mă tot întrebam ce caută un om cu o dicție atât de proastă în industria muzicală românească, bașca, să mai cânte și hip-hop, unde versurile sunt cam totul, de vreme ce mix-urile din fundal le cumperi, oricum, de la alții, dacă n-ai „specialist mixolog”.

Ulterior, jumătatea rahitică a familiotului intra la „bulău”, pe motiv de droguri, lăsându-l pe Puya singur-singurel pe lume. Întru echilibrarea situației financiare pierdute, Puya începea, la un moment dat, să mănânce chips-uri la televizor.

Fast-forward vreo câțiva ani, Puya își reamintea și de pseudo-cariera muzicală și încerca s-o resusciteze, dând golănia de cartier pe valorile tradiționale, cele românești, foarte patriotice, și chips-urile cele nesănătoase pe ciorbița românească autentică, gătită de nevastă-sa.

Puya vrea să-și exprime liber ura

Într-un interviu acordat lui Gojira, Puya s-a plâns că, la un moment dat, cei de la Lays l-ar fi pus pe liber după ce și-ar fi exprimat părerile daco-libere în legătură cu familia tradițională. „Eu mi-am spus, sincer, părerea mea. Exact aşa am gândit-o! În primul rând, eu aşa gândesc. Nu a fost un mesaj „anti” ceva. A fost un mesaj, din punctul meu de vedere, cât se poate de normal”, a spus acesta, adăugând că dacă ar fi știut ce urmează, tăcea, naibii. Șoc, șoc, șoc!

Cum ar veni, conform băiatului de băiat, el are voie să-și exprime părerile homofobe, dar cei de la Lays, nu! Pentru că asta s-a întâmplat: după ce a bravat în fața dacopaților, Lays a decis că nu-și mai dorește asocierea cu imaginea lui. Nu cumva vorbim, în acest caz, de dubla măsură?

Pe scurt: Puya și-a manifestat părerea cu privire la familia tradițională, insistând pe susținere. E dreptul lui? Desigur. Multinaționala Lays a reacționat conform propriilor valori, în totală contradicție cu cele ale lui Puya. E dreptul lor? Desigur!

Libertatea de exprimare vine cu două tăișuri. Iar dacă tu, rapper „consacrat”, simți nevoia să-ți spui părerea, nu te mira dacă, mai apoi, alții decid să-ți întoarcă spatele. Ți-ai manifestat dreptul constituțional la libera exprimare – bravo ție! Și bravo lor că, la rândul lor, au făcut același lucru.

Este, dragă Puya, că acum pricepi mai bine ce înseamnă să fii discriminat?

Citește și editorialul: Funeraliile domnului interlop