Codul Rutier ar putea suferi modificări. Utilizarea telefonului pe trecerea de pietoni, în dezbatere

Pietonii care folosesc telefonul mobil atunci când traversează strada ar putea fi amendați

Foto: PRO LIDER FM

Codul Rutier ar putea suferi modificări. Mai exact, pietonii care folosesc telefonul mobil atunci când traversează strada ar putea fi amendați, anunță MAI. Cu toate că, cel puțin momentan, proiectul se află în stadiu de consultare și dezbatere, acesta are șanse foarte mari de a deveni realitate. Multe dintre accidentele produse în ultima vreme au fost cauzate de neatenția celor care au prioritizat accesarea telefonului mobil.

Codul Rutier, în dezbatere. Ce spune MAI

„În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, se arată în proiectul MAI.

Astfel, MAI atrage atenția că folosirea telefonului mobil (apeluri sau mesaje scrise, ascultarea de muzică sau accesarea altor aplicații) influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul în care traversează strada. „Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier, chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător”, au mai declarat oficialii MAI, potrivit PRO LIDER FM.

Utilizatorii de biciclete și trotinete, vizați, de asemenea

Noile dispoziții ar putea fi valabile inclusiv pentru cei care utilizează ca mijloc de transport bicicleta sau trotineta. În cazul acestora, s-ar putea interzice ascultarea muzicii sau angajarea într-un apel telefonic în timpul participării la trafic. Potrivit oficialilor, astfel de acțiuni distrag atenția, mai mult decât atât, obturează eventuale semnale sonore din trafic care ar putea face diferența dintre viață și moarte. Tot în ceea ce îi privește pe utilizatorii de biciclete și trotinete, acestora nu li se va mai permite să circule pe trotuare, dacă pe acestea nu există piste semnalizate corespunzător.

Citește și: Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie